Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kršenje fiskalnih pravila

EK nema hrabrosti uvesti sankcije zbog deficita i duga

euro novac
Foto: Reuters/PIXSELL
02.08.2016.
u 06:30

Komisija je progledala kroz prste Španjolskoj i Portugalu, ranije Francuskoj i Njemačkoj. To smanjuje šanse da kazni Hrvatsku.

Unatoč višegodišnjem kršenju fiskalnih pravila Europske unije u Španjolskoj i Portugalu, Europska komisija prošlog je tjedna pokazala da i dalje nema dovoljno snage i hrabrosti da zbog takvih kršenja zaista kazni neku zemlju eurozone, a odluka o izostanku sankcija prema Španjolskoj i Portugalu može u budućnosti značiti i da Hrvatska, ma koliko visok deficit i javni dug imala, teško može biti kažnjena sankcijama iz EU.

Komisija je imala ovlasti kazniti Španjolsku s oko dvije milijarde eura, a Portugal s oko 300 milijuna eura, no u srijedu prošlog tjedna odlučila je progledati objema kroz prste i, umjesto kazne, dati im novi rok za smanjenje deficita. U prošlosti Komisija je progledavala kroz prste i kad su fiskalna pravila kršile Francuska i Njemačka, nikad dosad nije zaista posegnula za sankcijama koje joj stoje na raspolaganju, a sa svakim novim slučajem sve se više udaljava od toga da jednom zaista odredi nekoj zemlji sankcije zbog prevelikog deficita i duga.

– To pokazuje da Komisija nikako da se odluči primijeniti kaznene odredbe – kaže Ivana Maletić, HDZ-ova zastupnica u Europskom parlamentu. – I na razini Vijeća EU, a posebno unutar EP-a, postoje oni koji inzistiraju na tome da se konačno krene s kaznenim odredbama i da se pošalje poruka zemljama članicama – dodaje Maletić. Ali, dok jedni inzistiraju na tome, drugi očito inzistiraju na nekažnjavanju. Njemački ministar financija navodno je lobirao unutar Komisije protiv ideje kažnjavanja Španjolske i Portugala.

Hrvatska nije članica eurozone i drukčija su pravila o mogućim sankcijama, no ono što Hrvatskoj teoretski prijeti jest mogućnost uskraćivanja novca iz fondova EU u slučaju previsokog deficita i javnog duga. No, i takva teoretska mogućnost vrlo se teško primjenjuje u praksi. Komisija je najavila da će u rujnu odlučiti hoće li Španjolsku i Portugal kazniti tom blažom verzijom sankcija kroz uskraćivanje dijela fondova EU. 

>> Poljska ugrožava vladavinu prava, Bruxelles ne zna kako je kazniti

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije