Naslovnica Vijesti Svijet

EK kaznila vlasnika Hello Kitty sa 6,2 milijuna eura zbog ograničavanja online prodaje

Komisija je priopćila kako je Sanrio u istrazi surađivao s istražiteljima u većoj mjeri nego što je bio zakonski obvezan, pa je poduzeću zbog toga odobreno 40-postotno smanjenje kazne
09. srpnja 2019. u 21:52 0 komentara 466 prikaza
Hello Kitty
Foto: Britta Pedersen/DPA/PIXSELL

Europska komisija dovršila je danas, izrekavši kaznu u visini 6,2 milijuna eura, dvogodišnju istragu u kojoj su se takoreći na optuženičkoj klupi, našli likovi Hello Kitty, njezine mačke Charmmy Kitty i njezina dečka koji se odaziva na ime Dear Daniel.

EK presudio Rižino mlijeko i tofu sir moraju mijenjati ime jer su biljnog porijekla

Radilo se o istrazi u sklopu borbe protiv monopola, a kazna od 6,2 milijuna eura određena je japanskom poduzeću Sanrio, vlasniku licence i proizvođaču proizvoda s likom Hello Kitty. Sanrio je, naime, u posljednjih 11 godina branio prodaju licenciranih proizvoda u drugim zemljama europskog gospodarskog prostora, odnosno dijelio jedinstveno tržište, čime je kršio pravila Europske unije o zaštiti tržišnog natjecanja. Štete od takve prakse imali su potrošači. 

Komisija je priopćila kako je Sanrio u istrazi surađivao s istražiteljima u većoj mjeri nego što je bio zakonski obvezan, pa je poduzeću zbog toga odobreno 40-postotno smanjenje kazne.

Emmanuel Macron Analiza U prvom poluvremenu bitke za EU Macron je dobio sve što je želio

- Današnjom odlukom potvrđuje se da se trgovcima koji prodaju licencirane proizvode ne smije braniti prodaja tih proizvoda u drugoj zemlji. Time se potrošačima ograničava izbor i potencijalno povećavaju cijene, zbog čega je takvo postupanje protivno pravilima EU-a o zabrani monopola. Bez obzira na to kupuju li šalicu s likom 'Hello Kitty’ ili igračku ‘Chococat’, potrošači sada mogu u potpunosti iskoristiti jednu od najvažnijih prednosti jedinstvenog tržišta: mogućnost kupnje najpovoljnije proizvoda ma gdje se u Europi nalazio - priopćila je povjerenica za politiku tržišnog natjecanja Margrethe Vestager.

Matija Vuica
Iskroji svoj život
Matija Vuica: Unikati i rad po mjeri nikada neće izaći iz mode

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.