Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 159
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
borba protiv monopola

EK kaznila vlasnika Hello Kitty sa 6,2 milijuna eura zbog ograničavanja online prodaje

Hello Kitty
Britta Pedersen/DPA/PIXSELL
09.07.2019.
u 21:52

Komisija je priopćila kako je Sanrio u istrazi surađivao s istražiteljima u većoj mjeri nego što je bio zakonski obvezan, pa je poduzeću zbog toga odobreno 40-postotno smanjenje kazne

Europska komisija dovršila je danas, izrekavši kaznu u visini 6,2 milijuna eura, dvogodišnju istragu u kojoj su se takoreći na optuženičkoj klupi, našli likovi Hello Kitty, njezine mačke Charmmy Kitty i njezina dečka koji se odaziva na ime Dear Daniel.

Radilo se o istrazi u sklopu borbe protiv monopola, a kazna od 6,2 milijuna eura određena je japanskom poduzeću Sanrio, vlasniku licence i proizvođaču proizvoda s likom Hello Kitty. Sanrio je, naime, u posljednjih 11 godina branio prodaju licenciranih proizvoda u drugim zemljama europskog gospodarskog prostora, odnosno dijelio jedinstveno tržište, čime je kršio pravila Europske unije o zaštiti tržišnog natjecanja. Štete od takve prakse imali su potrošači. 

Komisija je priopćila kako je Sanrio u istrazi surađivao s istražiteljima u većoj mjeri nego što je bio zakonski obvezan, pa je poduzeću zbog toga odobreno 40-postotno smanjenje kazne.

- Današnjom odlukom potvrđuje se da se trgovcima koji prodaju licencirane proizvode ne smije braniti prodaja tih proizvoda u drugoj zemlji. Time se potrošačima ograničava izbor i potencijalno povećavaju cijene, zbog čega je takvo postupanje protivno pravilima EU-a o zabrani monopola. Bez obzira na to kupuju li šalicu s likom 'Hello Kitty’ ili igračku ‘Chococat’, potrošači sada mogu u potpunosti iskoristiti jednu od najvažnijih prednosti jedinstvenog tržišta: mogućnost kupnje najpovoljnije proizvoda ma gdje se u Europi nalazio - priopćila je povjerenica za politiku tržišnog natjecanja Margrethe Vestager.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije