Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 191
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dragičević i Scherer

EK je otvoren za plan B koji bi spasio škverove

brodogradiliste
Goran Kovačić
Autor
Stojan de Prato
07.05.2010.
u 12:35

Kao sindikati voljni smo pomoći da hrvatska brodogradilišta imaju budućnost i surađivati na programima preustroja – naglasio je Scherer.

Europska komisija ne želi se još izjašnjavati o mogućim koracima ako 19. svibnja propadne i drugi natječaj za privatizaciju hrvatskih brodogradilišta, ali je “otvorena za sve mogućnosti”. Izjavio je to predsjednik Sindikata metalaca Hrvatske Vedran Dragičević, koji je, zajedno s predsjednikom Europskoga saveza metalaca Peterom Schererom i glavnim SMH-ovim povjerenikom u riječkome 3. maju Jurjem Šoljićem u petak u Bruxellesu razgovarao s glavnim ravnateljem Opće uprave za tržišno natjecanje Europske komisije Alexanderom Italianerom.

Europski metalci dali su hrvatskim kolegama punu potporu, kaže Scherer.
– Vrlo je važno što će hrvatska Vlada učiniti ako taj natječaj propadne i kako bi program preustroja tada izgledao. Glede mogućega plana B, dobra suradnja društvenih partnera – sindikata, odgovornih u Vladi i brodogradilišnih uprava – ključna je i za EK. Naša je glavna poruka da se već vide prvi znaci gospodarskoga oporavka i ponovnoga rasta potražnje za prijevoznim kapacitetima te da nam stoga treba još malo vremena. Vrlo smo jasno rekli da ne želimo da brodogradilišta sada odu u stečaj.

Dragičević je sastankom “zadovoljan”.
– Kazali smo im da je brodogradnja temeljna hrvatska industrija i objasnili do kakvih bi sve teškoća došlo da ona propadne. Mislim da su to shvatili, no jasno je da ključan tu nije EK nego 27 zemalja članica. Ali mislim da smo nakon ovoga sastanka dobili razumijevanje. U EK kažu da su nakon 19. svibnja, kada budemo imali sve papire na stolu, otvoreni za sve mogućnosti. No, hrvatska Vlada mora EK predstaviti plan kako održati hrvatsku brodogradnju da nastavi proizvodnju - napominje Dragičević.

S podrobnostima plana B, kaže, nije upoznat, ali smatra da njegove glavne točke obećavaju opstanak brodograđevne industrije, “iako s nešto manjim brojem radnika”.

- Smanjivanje potrošnje u brodogradilištima objedinjavanjem prodaje i nabave te stvaranjem holdinga od triju većih brodogradilišta, čime bi se nadzirali ulaz i izlaz novca i svi postupci u brodogradnji, dobra je zamisao. Uprave već rade održive programe za idućih pet godina koji moraju pokazati da se može raditi bez subvencija. Uvjeren sam da mi to možemo i sad je na Vladi i našoj pameti da to dobro predstavimo – zaključio je Dragičević.

Komentara 21

MA
matijazaga
13:40 07.05.2010.

dali mi obdje razgovaramo o opravdanosti drzavnih potpora i problemu brodogradilista ili isfrustrirano rezimo na EU? meni to nije jasno...gospodja Hermina kaze da je sve ovo ponizavajuce. Meni se cini da je malo vise ponizavajuce cinjenica na sto su svedena ta brodogradilista a ne to sto nam jedna Unija savjetuje. ali ocito da na ovom mjestu nema konstruktivne diskusije.

MA
matijazaga
13:42 07.05.2010.

@ugo jedna rijec ti je promakla: \"corruption\". ili je to ono cemu tezimo i sto nam treba biti opravdanje?

OB
-obrisani-
21:22 07.05.2010.

Pogledajmo što se događa EU Bankrot do bankrota to je realistična slika EU danas Ovo sada je agonija pred smrt EU , -pacijenta koji boluje od neizlječive bolesti po imenu BANKROT EU je potrošena roba a rok trajanja joj istjećejeće za nekoliko godina

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije