Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 152
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
obnovljivi izvori

EK ima plan za okončanje energetske ovisnosti o Rusiji

VLADIMIR PUTIN Biden je uveo nove sankcije Rusiji i pozvao njihova lidera na sastanak
Foto: SPUTNIK/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/3
18.05.2022.
u 12:08

Kako bi povećala proizvodnju održive električne energije, Komisija treba predložiti nove ciljeve kako bi se do 2030. godine 45 posto energije u EU-u dobivalo iz obnovljivih izvora

Europska komisija u srijedu će predstaviti dugoočekivane prijedloge za odustajanje Europske unije od uvoza ruskih fosilnih goriva, posebice plina, potaknuta ratom u Ukrajini, koji uključuju diversifikaciju plinskih dobavnih pravaca i ubrzanje investicija u zelenu energiju.

U nacrtima prijedloga koje je dpa dobio na uvid, Komisija će, kako se doznaje, predložiti nove ciljeve za proizvodnju i učinkovitost obnovljive energije, ubrzati izdavanje dozvola za projekte zelene energije poput vjetroturbina, proširiti infrastrukturu za iskorištavanje vodika i diversificirati uvoz plina. Kako bi povećala proizvodnju održive električne energije, Komisija treba predložiti nove ciljeve kako bi se do 2030. godine 45 posto energije u EU-u dobivalo iz obnovljivih izvora, u odnosu na 40 posto kako je prethodno planirano.

Komisija želi da se do 2028. više nego udvostruči broj solarnih elektrana u EU-u, a omogućit će i brže dobivanje dozvole za planirane solarne elektrane, kao i opremanje industrijskih zgrada solarnim panelima. Druge predložene mjere uključuju povećanje proizvodnje vodika u EU korištenjem električne energije proizvedene iz obnovljivih izvora, kao i uvoz vodika, objavila je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen u utorak putem Twittera.

Prema novim planovima pod nazivom REPowerEU, Komisija također želi potaknuti potrošače da štede energiju, na primjer, vozeći manje i sporije ili radeći od kuće. Ulaganja vrijedna 195 milijardi eura (203 milijarde dolara) tijekom sljedećih pet godina vjerojatno će biti potrebna kako bi se okončala energetska ovisnost o Rusiji, uz inicijative koje su dio klimatskog paketa EU-a "Fit for 55", navodi se u dokumentima koje je agencija dpa dobila na uvid. Kako bi poboljšala energetsku sigurnost, Komisija također nastoji diversificirati plinske dobavne pravce.

VIDEO Kotromanović: 'Hrvate i ostale zarobljene u Azovstalu čeka teška sudbina'

Komentara 3

Avatar decani
decani
14:06 18.05.2022.

Nema benzina nema para, jos malo pa ce hrvati opet na konje...

DU
Deleted user
15:54 18.05.2022.

Več danas postoji tehnologija koja može plin naftu ugljen poslati u povijest ali ono glavno elite jako vole novac i kontrolu nad ljudima

DU
Deleted user
12:39 18.05.2022.

Komisija također želi potaknuti potrošače da štede energiju, na primjer, vozeći manje i sporije ili radeći od kuće. Znači cijena fosilnih goriva ide u nebo, a postavlja se i pitanje kako će se to odraziti na turistički sektor. Već danas pri prosječnoj cijeni 2 EUR-a za litaru je upitnan dolazak u HR automobilom za osobe koje su udaljene 1400 do 2000 km u jednom pravcu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije