Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ROMI

EK dao Francuskoj rok do 15. listopada da izbjegne sud

Reding.jpg
European Commission
VL
Autor
Stojan de Prato / Bruxelles
29.09.2010.
u 16:55

Postupak protiv Pariza EK će pokrenuti jer Francuska u svoje zakonodavstvo nije iprenijela europsku smjernicu o slobodi kretanja ljudi

Povjerenički kolegij Europske komisije odlučio je u srijedu pokrenuti kazneni postupak protiv Francuske zbog protjerivanja Roma, iako ga neće tako nazvati. Naime, postupak će se službeno pokrenuti stoga što Francuska ni do danas u svoje zakonodavstvo nije ispravno prenijela europsku smjernicu (direktivu) o slobodi kretanja ljudi iz 2004. godine.

Postupak se, međutim, može izbjeći ako Pariz do 15. listopada taj nedostatak ispravi, naglasila je EK-ova glasnogovornica Pia Ahrenkilde Hanssen. A upravo je pogrešno odnosno nedostatno prenesena smjernica poslužila Parizu kao temelj za protjerivanje Roma.

Potpredsjednica EK Viviane Reding zahtijevala je da EK pošalje Pariz na Europski sud pravde zbog diskriminacije etničke manjine. Pariz je, međutim, ustvrdio da ne diskriminira samo Rome, nego da se jednako ponaša prema svim državljanima drugih zemalja članica. Što, naravno, nije ni malo manje sramotno, dapače, ali je Francuzima omogućilo da za sada izbjegnu sudski postupak.

Komentara 5

OB
-obrisani-
18:24 29.09.2010.

Pa ne brane njima Francuzi da se kreću, brane im podizanje ilegalnih naselja, dakle rekli bi da im brane da miruju.

XA
xaron
19:32 29.09.2010.

BRUXELLES prijeti Parizu... sto ce to uciniti ? izbaciti Francuze iz EU, kakve su to gluposti. Osim toga ta poruka Francuzima je poslana iz Belgije koja je definitivno pred raspadom te se nezna ko ce prije iz EU, Belgija ilii Francuska. Kako se moze vidjeti iz clanka, glavnu rijec u EU vode bakice kojima je dosadilo cuvati unuke te su se ufurale u politiku Tu ima vise love.

OB
-obrisani-
00:20 30.09.2010.

Francuzi, ne dajte se.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije