Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Strah od sankcija

Egzodus: Iran napuštaju njemačke tvrtke

Angela Merkel
Foto: Reuters/PIXSELL
22.09.2018.
u 17:08

Među tvrtkama koje izlaze iz Irana su i Commerzbank, Deutsche Bank, DZ banka, Siemens Corporation, Allianz osiguranje...

Američki predsjednik Donald Trump u svibnju je ove godine izašao iz nuklearnog sporazuma s Iranom, koji je 2015. potpisala prethodna administracija na čelu s predsjednikom Barackom Obamom, i ponovno uveo sankcije toj zemlji zaprijetivši da će strogo kažnjavati strane kompanije i tvrtke koje će ostati u njoj.

Međutim, kako potpisnice sporazuma iz EU: Njemačka, Francuska i Velika Britanija do sada nisu uspjele uvjeriti Trumpa da ne uvodi sankcije tvrtkama koje posluju s Teheranom, ipak su, u strahu od američkih sankcija, počele povlačiti svoje kompanije iz Irana.

Dobri odnosi zemalja, ali...

Njemačka vlada, koja ima dugogodišnje prijateljstvo s Iranom i gotovo svim zemljama arapskog islamskog svijeta, nije uspjela uvjeriti svoje kompanije da mogu ostati raditi u Iranu bez obzira na moguće sankcije.

Da su Njemačka i Iran 2015. godine, kada je postignut sporazum, dobro poslovale, svjedoči i činjenica da je njemački izvoz porastao za 27 posto. Prošle je pak godine njemački izvoz u tu zemlju bio vrijedan oko 3,5 milijardi eura (4,2 milijarde dolara).

Berlin je obećao kako će pomoći njemačkim tvrtkama da ostanu u Iranu nakon sankcija. Tako je njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas izjavio je kako su Berlin, Pariz i London radili na platnom sustavu s Iranom, koji bi mogao omogućiti nastavak poslovnih transakcija nakon početka američkih sankcija.

Volkswagen, Daimler...

Međutim, neke glavne njemačke tvrtke povući će se ili smanjiti aktivnosti u Iranu. Jedna je Volkswagen čije je poslovanje u Iranu slabo te je lokalni partner Mammut Khodro prodao samo oko 2000 vozila u predbilježbama u siječnju dajući mu četiri posto tržišnog udjela. S druge strane, za usporedbu, promet u Sjevernoj Americi bio je 38,8 milijardi eura u 2017. godini.

Isto tako, kompanija autodijelova Daimler neće nastaviti proizvodnju ili prodaju Mercedesovih automobila ili kamiona u Iranu. Među tvrtkama koje izlaze iz Irana su i Commerzbank, Deutsche Bank, DZ banka, Siemens Corporation te Allianz osiguranje. Francuski i njemački zrakoplovni proizvođač, Airbus, i njegov suparnik Boeing suočeni su s velikim izazovom. Oko 10 posto njegovih zrakoplovnih dijelova dolazi od dobavljača iz SAD-a, kao što su United Technologies, Rockwell Collins i General Electric, što dovodi do opasnosti od isporuke 95 zrakoplova u svoje narudžbenice.

Airbus je kazao kako će analizirati učinak američkih sankcija prije donošenja odluke. Deutsche Telekom je u svibnju ukinuo poslovanje u Iranu koje je prethodno provedeno preko podružnice Detecon.

Donald Trump objavio da se SAD povlače iz nuklearnog sporazuma s Iranom

Angela Merkel
1/11

Komentara 35

DU
Deleted user
18:52 22.09.2018.

Mic po mic "amerika bude opet velika"

IB
istina_boli
13:49 23.09.2018.

Kretenizam, povlaceci se iz Irana otvaraju slobodan prostor za Kinu , Rusiju i druge. Koga nema, bez njega se moze, samo mi nije jasno kome ce svabe utopit svjoe proizvode namjenjene Iranu i da li ce im ameri kompeziran nanijetuu stetu ili ce ih oderat povecanim porezima.

Avatar Gilles Auguste Kremer
Gilles Auguste Kremer
17:34 22.09.2018.

Da je Iran pametan, sada bi kažnjavao milijunskim kaznama sve tvrtke koje se povlače. Dakle: želiš se povući s našeg tržišta? Prvo plati 500 mil eura !!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije