Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ratni zločini

Egzekutori 45 Dubrovčana više nisu živi, nema kaznenog progona

ekshumacija (1)
Sanjin Strukić/PIXSELL
05.03.2011.
u 15:32

Riječ je o slučaju u kojem je “Udruga Daksa 1944/1945”, 29. studenog 2007. podnijela kaznenu prijavu protiv više nepoznatih počinitelja zbog ratnog zločina nad civilnim stanovništvom.

DUBROVNIK - Nema osnove da se protiv neke žive osobe provede kazneni postupak, zbog optužbi da je od 25. do 27. listopada 1944. na otoku Daksi pogubljeno 45 građana Dubrovnika, priopćilo je Županijsko državno odvjetništvo u Dubrovniku.

Riječ je o slučaju u kojem je “Udruga Daksa 1944/1945”, 29. studenog 2007. podnijela kaznenu prijavu protiv više nepoznatih počinitelja zbog ratnog zločina nad civilnim stanovništvom. U prijavi je navedeno da su odluku o uhićenjima i pogubljenjima 45 građana Dubrovnika donijeli Okružni komitet KPH za Dubrovnik, zajedno sa pripadnicima Oblasnog komiteta KPH za Dalmaciju, funkcionerima Okružne OZN-e za Dubrovnik i Oblasne OZN-e za Dalmaciju.

Postupajući po spomenutoj kaznenoj prijavi, ŽDO je ispitao svjedoke koje je predložio podnositelj prijave, a riječ je bila o svjedocima koji su u to vrijeme obnašali vojne i partijske dužnosti na području Dubrovnika i Dalmacije. Proveden je i sudski očevid na mjestu događaja te su iz masovne grobnice ekshumirani posmrtni ostaci ubijenih osoba. Nakon svih tih radnji, ŽDO je zaključio da iz svega navedenog ne proizlazi da su nalogodavci ili neposredni izvršitelji još živi, pa se sukladno tome ne može pokrenuti kazneni postupak.

Komentara 8

BA
bandido
18:07 05.03.2011.

To je skvadra iz \'Okupacija u 26 slika\' ?

Avatar broz
broz
19:22 05.03.2011.

Opet Ustaše,majku im hebe,kako su mogli pobiti toliki narod?

Avatar Uzdanica hbz
Uzdanica hbz
16:56 05.03.2011.

A sto se cekalo sve ove godine? Ako ih nije osudio ovaj zemaljski sud ,ima onaj bozanski i nadam se iskreno da ce im biti jako vruce

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije