Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Egipat reže 200 palestinskih tunela podzemnim zidom

tunel
REUTERS
16.12.2009.
u 10:26

Čelične cijevi pružat će se 18 metara u dubinu zemlje, a neće se moći prerezati ni rastopiti, tvrde Egipćani koji zid grade uz pomoć inženjera američke vojske.

Kako bi spriječili krijumčarenje oružja i tehnike na palestinski teritorij koji se već nekoliko godina nalazi pod izraelskom blokadom, egipatski radnici potpomognuti inženjerijom američke vojske počeli su prije nekoliko dana s izgradnjom 25 kilometara dugačkoga podzemnog zida između Egipta i pojasa Gaze. Više od 200 podzemnih tunela koji se protežu ispod izraelsko-egipatske granice danas za palestinska područja u Izraelu predstavljaju glavni opskrbni put kojim u Gazu dolazi doslovno sve, od mikrovalnih pećnica i televizora do motocikala i oružja poput raketa kratkog dometa.

Nova klasa bogataša

- Sve što dolazi u Gazu dolazi preko naših tunela. Živa stoka, motocikli, pa čak i automobili koje rastavljamo u dijelove kako bi mogli proći uskim hodnicima - kaže Abu Rawali, vlasnik jednog od tunela čiju je izgradnju platio oko 220 tisuća američkih dolara. Kako kaže, jedini uvjet za izgradnju tunela je plaćanje jednokratne pristojbe Hamasu u iznosu od oko tri tisuće američkih dolara te pristajanje na zabranu krijumčarenja alkohola u Gazu. Tunelsko krijumčarenje stvorilo je na palestinskom području sasvim novu klasu bogataša koji su se doslovno obogatili u podzemlju, a na transportu krijumčarene robe zaposleno je oko 50 tisuća Palestinaca od čega oko deset posto čine djeca. Ulazi u tunele zatvoreni su na palestinskoj strani šatorima, a Izraelci su tunele do sada pokušavali uništavati zračnim napadima. Kako niti jedna mjera do sada nije zaustavila krijumčarenje, Egipćani su uz pomoć američke vojske počeli izgradnju podzemnog zida od čeličnih cijevi koji će se pružati do 18 metara ispod površine zemlje. Prema najavama inženjera, zid od čeličnih cijevi povezanih specijalnim pločama neće biti moguće izrezati ili rastopiti, a unutar podzemne barijere bit će ugrađeni posebni geofoni, uređaji za otkrivanje tunela i bilo kakvog gibanja ispod zemlje. Prema planovima, cijela bi konstrukcija trebala biti dovršena u sljedeće dvije godine.

Čelične cijevi i geofoni

- Najavljuju da zid nećemo moći srušiti niti zaobići, ali vidjet ćemo što će se doista zbivati. U svakom slučaju, ni mi nećemo sjediti skrštenih ruku, previše je novca uloženo u konstrukciju tunela da bismo ih tako lako napustili - kaže Abu Rawali.

Ključne riječi

Komentara 13

MM
Mladen Miletić
12:09 16.12.2009.

Kako vidimo na slici zašta služi tunel upravo oružije na putu za Gazu se prekida. Pa kada djeca pocrkaju od gladi nema rata za buduče generacije. Konačno da se Nobelovac odlučio na \"humani totalno demokratski rat\" prema zločestima ne bombama !

ĐK
đoko_krstaš
20:07 16.12.2009.

ičeš ovaj faraon se uvlači ciobojsima do cekum-a, pa da nek crknu palci logoraši koji žive u tom logoru 60 godina a mi slušamo bajke o holikešu i koji ne smijemo dovesti u sumnju pod prietjnom novčane i zatvorske kazne hehehe

OB
-obrisani-
11:27 16.12.2009.

trunchbull, da, nazalost, Egipt je to prisiljen uciniti, jer valst u Gazi ima Hamas, koji je najobicniji sluga Irana, Irana, koji stalno rovari po Egiptu. Odnosi Egipta i Irana su na absolutnoj nuli - 273 stepeni Celzijusa. Jer, na primjer,r, jedna od najvecih avenija u Teheranu nosi ime ubice egiptskog sefa drzave Anwara el Sadata, koji je sklopio mir s Izraelom. Prije koju godinu unazad u Egiptu je aretirano oko 25 ljudi, poslatih od Irana, koji su planirali diverzije u Egiptu ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije