Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HUMANITARCI NA DJELU Osvrt na rad Crvenog križa

Edukacija mladeži i davanje krvi su prioritet

10.02.2009.
u 17:46

Dobrovoljno davanje krvi, rad s mladeži, službe spašavanja života na vodi i programi prve pomoći, kao i edukacija građana, djelatnosti su koje gradska društva Crvenog križa godinama grade i koje su postale sinonim za tu humanitarnu organizaciju.

Davanje krvi
Zajednica društava Crvenog križa PGŽ-a na današnjoj se skupštini osvrnula na dvogodišnji rad zaposlenika i volontera koji sve te aktivnosti približavaju običnim ljudima. Dobrovoljno davanje krvi smatra se najbitnijom djelatnošću koja se iz godine u godinu širi u sve kutke županije. Prije nešto manje od dvije godine u Rijeci je osnovan klub mladih davatelja “Klub 25”, a po broju bočica (2007. i 2008. ukupno ih je prikupljeno više od 13.000) prednjače Čabar, Delnice i Rab. ZDCK PGŽ-a posebnu pažnju posvećuje upravo radu s mladeži budući da se u toj populacijskoj skupini najčešće prvi put dolazi u dodir s pojmom volonter.

Spasioci života
Programi namijenjeni mladeži edukativni su i zabavno-rekreativni, a uključuju seminare (za voditelje u vrtićima, osnovnim i srednjim školama, zatim trgovanje ljudima, međunarodno humanitarno pravo ), kampove, kao i županijska natjecanja.

Crveni križ posebno se diči službom spašavanja života na vodi - 1996. je godine postao punopravni član Međunarodne udruge za spašavanje života na vodi. Nakon što su primljeni u članstvo, u HCK-u su počeli ustrojavati Spasilačku službu u Hrvatskoj - 2007. tečaj za spasioce na vodi održan je u Opatiji, a 2008. su u Rijeci održana dva tečaja. Među ostalim, spasilac koji je radio na invalidskoj plaži u Rijeci, Vitomir Maričić, proglašen je djelatnikom godine u toj kategoriji u akciji Hrvatske turističke zajednice “Čovjek ključ uspjeha”.

Društvo se i ovog puta pobrinulo za najmlađe, i to seminarima “Junior spasilac” te radionicama “Kodovi sigurnosti na vodi”, u kojima je sudjelovalo čak 389 djece. Programi prve pomoći još su jedna reprezentativna aktivnost Crvenog križa, a seminarima se vještine koje mogu spasiti ljudski život približavaju budućim edukatorima (tijekom posljednje dvije godine kroz njih je prošlo 40-ak osoba), kao i srednjoškolcima.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije