Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Edukacija mladeži i davanje krvi su prioritet

10. veljače 2009. u 17:46 6 prikaza

Dobrovoljno davanje krvi, rad s mladeži, službe spašavanja života na vodi i programi prve pomoći, kao i edukacija građana, djelatnosti su koje gradska društva Crvenog križa godinama grade i koje su postale sinonim za tu humanitarnu organizaciju.

Davanje krvi
Zajednica društava Crvenog križa PGŽ-a na današnjoj se skupštini osvrnula na dvogodišnji rad zaposlenika i volontera koji sve te aktivnosti približavaju običnim ljudima. Dobrovoljno davanje krvi smatra se najbitnijom djelatnošću koja se iz godine u godinu širi u sve kutke županije. Prije nešto manje od dvije godine u Rijeci je osnovan klub mladih davatelja “Klub 25”, a po broju bočica (2007. i 2008. ukupno ih je prikupljeno više od 13.000) prednjače Čabar, Delnice i Rab. ZDCK PGŽ-a posebnu pažnju posvećuje upravo radu s mladeži budući da se u toj populacijskoj skupini najčešće prvi put dolazi u dodir s pojmom volonter.

Spasioci života
Programi namijenjeni mladeži edukativni su i zabavno-rekreativni, a uključuju seminare (za voditelje u vrtićima, osnovnim i srednjim školama, zatim trgovanje ljudima, međunarodno humanitarno pravo ), kampove, kao i županijska natjecanja.

Crveni križ posebno se diči službom spašavanja života na vodi - 1996. je godine postao punopravni član Međunarodne udruge za spašavanje života na vodi. Nakon što su primljeni u članstvo, u HCK-u su počeli ustrojavati Spasilačku službu u Hrvatskoj - 2007. tečaj za spasioce na vodi održan je u Opatiji, a 2008. su u Rijeci održana dva tečaja. Među ostalim, spasilac koji je radio na invalidskoj plaži u Rijeci, Vitomir Maričić, proglašen je djelatnikom godine u toj kategoriji u akciji Hrvatske turističke zajednice “Čovjek ključ uspjeha”.

Društvo se i ovog puta pobrinulo za najmlađe, i to seminarima “Junior spasilac” te radionicama “Kodovi sigurnosti na vodi”, u kojima je sudjelovalo čak 389 djece. Programi prve pomoći još su jedna reprezentativna aktivnost Crvenog križa, a seminarima se vještine koje mogu spasiti ljudski život približavaju budućim edukatorima (tijekom posljednje dvije godine kroz njih je prošlo 40-ak osoba), kao i srednjoškolcima.

A SVE LEGALNO....
Izgledaju kao normalan par, ali javnost njihov brak itekako osuđuje: Stric oženio nećakinju, imaju djecu
LAQO osiguranje
Digitalna transformacija
Kako je domaći tim razvio digitalno rješenje koje Hrvatsku svrstava u europski vrh