Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Ecstasy je najčešće detektirana droga u kosi, dok su lijekovi i kućne kemikalije učestali uzroci otrovanja ljudi

Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada
Foto: PR FOTO
1/41
PR
Autor
PR članak
28.11.2016.
u 15:30

Bogati program događanja Dani otvorenih vrata Instituta za medicinska istraživanja i medicinu rada u Zagrebu privukao je pozornost brojnih učenika osnovnih škola i gimnazija.

Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada, Ksaverska cesta 2, Zagreb održao je 24. i 25. studenoga 2016. godine manifestaciju Dani otvorenih vrata koja je privukla veliki interes javnosti za znanstvene i stručne teme Instituta u području znanosti o zračenju, toksikologije, profesionalnih bolesti, higijene okoliša, detekcije narkotika i kontrole otrovanja.

Stručni seminar o aktivnostima Instituta u području dijagnostike i tretiranja profesionalnih oboljenja te biomedicinskih istraživanja zdravstvenih poremećaja prouzročenih kroničnom izloženošću niskim dozama pesticida ili arsena okupio je većinom medicinske stručnjake i buduće zdravstvene djelatnike.

Prvi simptomi profesionalnih bolesti kože kod radnika zaposlenih u sektoru osobnih usluga javljaju se već tijekom redovnog školovanja, prosječno dvije godine od početka štetne izloženosti. Rezultati istraživanja provedenog tijekom 2015. godine na hrvatskoj populaciji učenika srednje škole za zanimanja frizera i kozmetičara u dobi od 16 do 19 godina ukazuju na nedostatnu temeljitost zdravstvenog pregleda učenika prije upisa u školu (bilježenje alergološke anamneze i pregled kože šaka), rizično ponašanje učenika tijekom praktične nastave (nenošenje rukavica) te znatan postotak simptoma kožnih bolesti ruku (ekcemi/urtikarije i suhoća kože šaka). 

Želite prijaviti greške?