Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVI SOJ VIRUSA

ECDC: Omikron je zabilježen u 11 članica EU te u Švicarskoj i Velikoj Britaniji

FILE PHOTO: Syringes with needles are seen in front of a displayed stock graph and words "Omicron SARS-CoV-2" in this illustration taken
DADO RUVIC
02.12.2021.
u 10:20

Podsjetimo, zbog nove varijante virusa promijenjena su pravila i na hrvatskim granicama. Svi putnici koji dolaze iz rizičnih južnoafričkih zemalja morat će u obaveznu 14-dnevnu karantenu s obavezom testiranja posljednji dan karantene.

Nova varijanta virusa, omikron, do početka prosinca zabilježen je u ukupno 59 slučajeva u državama Europske unije, javlja Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC). 

Nova varijanta zabilježena je u 11 država: Austrija (3), Belgija (2), Češka (1), Danska (4), Francuska (1), Njemačka ( 9), Italija (4), Nizozemska (16), Portugal (14), Španjolska (2) i Švedska (3). Na području Europe omikron je još zabilježen i u Švicarskoj i u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Većina slučajeva povezana je s putovanjima u rizične južnoafričke zemlje, a dosadašnji slučajevi bili su ili asimptomatski ili blagi. ECDC navodi i kako još nije zabilježen smrtni slučaj ili teško oboljenje, pišu 24sata

Omikron je zabilježen i na drugim kontinentima, a prisutan je u sljedećim državama: Australiji, Bocvani, Brazilu, Kanadi, Hong Kongu, Izraelu, Japanu, Nigeriji, Saudijskoj Arabiji i Južnoafričkoj Republici. Prvi slučaj zaraze omikron inačicom koronavirusa potvrđen je jučer i u Sjedinjenim Državama kod osobe koja je došla iz Južnoafričke Republike, priopćile su u srijedu američke zdravstvene vlasti.

Podsjetimo, zbog nove varijante virusa promijenjena su pravila i na hrvatskim granicama. Svi putnici koji dolaze iz rizičnih južnoafričkih zemalja morat će u obaveznu 14-dnevnu karantenu s obavezom testiranja posljednji dan karantene. Nova pravila uvele su i druge zemlje pa je dobro prije puta provjeriti uvjete za ulazak u određenu državu. 

Komentara 7

KA
kajinx
11:35 02.12.2021.

Poslušajte Dr. Nadu Jurinčić na podkast Velebit. Meni je mozak stao!

AC
acer7
10:32 02.12.2021.

Da počnemo kupovati WC papir? Pitam za prijatelja.

NE
Nez
10:35 02.12.2021.

Nebitna vijest...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije