Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
običaji

Eblječeta sa i düöđeta na Valjiko mešo ne Bednje!

gospa (1)
Ljiljana Risek
12.08.2011.
u 10:11

Cilj je sačuvati izvorni govor, narodne nošnje, rupce-krunaše i proštenjarske običaje, kakvi se već stoljećima njeguju u bednjanskome kraju

BEDNJA -  Narodu bednjanskoga kraja nesvakidašnji poziv uputili su Općina Bednja i KUD Franjo Sert: Eblječeta sa i düöđeta na Valjiko mešo! Ili, s bednjanskog prevedeno: Odjenite se i dođite na Veliku mešu! Simpatičan poziv mještanima da iz starinskih škrinja i ormara izvuku narodne nošnje i u njima dođu na proštenje, najveće u širemu ivanečkome kraju, zapravo je inicijativa čiji je cilj sačuvati vrijedno etnološko blago te da bednjansku Valjiku mešu, baš kao i nekad, ponovno oživi puk u tradicionalnim nošnjama.

– Stare fotografije naših proštenja pokazuju da je na njima vladala velika gužva, a svi vjernici bili su odjeveni u starinske oprave. I pečenka je bilo neizostavni dio proštenjarskog štimunga. Običaj je bio da bake mjesecima prije u rupčiću štede novčić po novčić, kako bi si na Velikoj meši mogle priuštiti pečenku. I mi smo pošli tragom tradicije, pa pozivamo sve mještane da zajedno obnovimo naše stare običaje – poručio je predsjednik Turističkog društva Alen Sajko. Pozvao je građane da operu i „proluftaju“ nošnje te da se u ponedjeljak pridruže živopisnom proštenjarskom štimungu. Inače, proštenje u čast Velike Gospe u Bednji se održava stoljećima, a masovno ga posjećuju i iseljeni mještani iz cijele Hrvatske i inozemstva.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije