Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ispunio sigurnosne uvjete

EASA: Boeing 737 MAX dobit će dozvolu za let u EU sljedećeg tjedna

FILE PHOTO: A Boeing 737 MAX aircraft lands during an evaluation flight in Seattle
Foto: LINDSEY WASSON/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/3
19.01.2021.
u 14:21

Boeingov zrakoplov prizemljen je 2019. godine nakon dvije teške nesreće u kojima je stradalo ukupno 346 ljudi

Boeingov zrakoplov 737 MAX dobit će u sljedećem tjednu dozvolu za let u Europi, najavio je u utorak čelnik europskog regulatora, signaliziravši kraj sigurnosnih provjera nakon dvije teške nesreće.

Dozvola se očekuje sljedeći tjedan budući da promjene na zrakoplovu ispunjavaju sigurnosne uvjete, izjavio je šef EASA-e Patrick Ky na internetskom brifingu za medije.

"Očekujemo da ćemo dozvolu objaviti u sljedećem tjednu, što znači da će MAX-u ponovo biti omogućeni letovi", rekao je Ky.

Europska agencija za sigurnost zračnog prometa objavila je u studenom nacrt odluke o povratku u promet, a nakon javnih konzultacija napravila je nekoliko uglavnom prezentacijskih promjena, dodao je šef EASA-e.

FILE PHOTO: Grounded Boeing 737 MAX aircraft are seen parked at Boeing Field in Seattle FILE PHOTO: Grounded Boeing 737 MAX aircraft are seen parked in an aerial photo at Boeing Field in Seattle, Washington, U.S. July 1, 2019. REUTERS/Lindsey Wasson/File Photo LINDSEY WASSON
Foto: LINDSEY WASSON/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Boeingov zrakoplov prizemljen je 2019. godine nakon dvije teške nesreće u kojima je stradalo ukupno 346 ljudi. Istraga je pokazala da je upravljački softver zbog neispravnog senzora pogrešno spuštao nos zrakoplova, ne dopuštajući pilotima prijelaz na ručno upravljanje.

Zrakoplov je već vraćen u promet u SAD-u i Brazilu, napominje njemačka agencija dpa. 

Odvojena dozvola za varijantu MAX-200 vjerojatno će biti izdana u idućim tjednima, što znači da bi se zrakoplov mogao vratiti u promet do ljeta, dodao je čelnik EASA-e.

Ključne riječi

Komentara 4

Avatar Čepiga.
Čepiga.
19:22 19.01.2021.

Nikad neću sjest u to, avion koji stoji 2 godine na pisti nemože bit u dobrom stanju.

XA
xaron
18:48 19.01.2021.

MAX 8 vlasnißtvo Air Canada , je poletio iz Phoenixa za Montreal, nakon 18 mjeseci parkiranja u pustinji Arizone. Neposredno nakon poletanja pojavio se problem sa jednim od 2 motora te je avion bio prinudjen na sletanje. Taj problem čeka mnoge od stotina parkiranih MAXova širom svijeta. Boenig olako stavlja u promet avione koji su mjesecima stajali na parkingu, te se mogu oçekivati i novi problemi sa ovim tipom aviona.

NE
Nepokolebljiv
21:00 19.01.2021.

Nije do Boeing-a odrzavanje aviona nego do vlasnika! Kada kabriolet pred ljeto izvezes iz garaze nece ga proizvodac doci servisirati osim ako ih platis da ti pripreme auto za ljeto.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije