Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

E. coli – istražuje se restoran u Lübecku i slavlje u luci Hamburg

Oboljelo 1800 ljudi, većina u Njemačkoj, ali i u još 11 zemalja, sve do SAD-a. WHO tvrdi da je riječ o novom soju, bilježe se prve teorije zavjere. Do sada je 40% oboljelih ozdravilo, a najviše se umire od komplikacija zbog HUS-a
04. lipnja 2011. u 16:52 205 komentara 9 prikaza
EHEC
Foto: Reuters/Pixsell

Zdravstveni radnici koji u Njemačkoj pokušavaju otkriti izvor epidemije Escherichije coli locirali su restoran u Lübecku i proslavu obljetnice luke u Hamburgu kao mjesta na kojima su se zarazili deseci oboljelih. To bi trebao biti bitan trag u istraživanju uzroka zaraze od koje je do sada oboljelo 1800 i umrlo 19 osoba. Lübecker Nachrichten objavio je da zdravstveni službenici iz Kiela istražuju restoran u Lübecku za koji je utvrđeno da se u njemu zarazilo 17 osoba, od čega osam od njih 34 okupljenih sredinom svibnja na jednom sastanku.

Hamburg u središtu

Za glavninu epidemije münchenski tjednik Focus piše da je Institut Robert Koch (IRK) povezuje s proslavom u Hamburgu koja se održavala od 6. do 8. svibnja i kojoj je ove godine nazočilo 1,5 milijuna ljudi. Tjedan dana poslije, što odgovara inkubaciji, prvi su se pacijenti pojavili u hamburškoj klinici Eppendorf. IRK se o tome zasad ne očituje. Međutim, statistika oboljelih “vrti” se oko Hamburga.

Enterohemoragičnom E. coli (EHEC) zarazilo se oko 1800 osoba, bez naznaka da je vrhunac epidemije prošao, trpeći proljeve, grčeve i unutarnja krvarenja. Od toga se, prema IRK-u, kod njih 522 razvio hemolitičko-uremički sindrom (HUS), kod kojega toksini oslobođeni djelovanjem bakterija razaraju trombocite i eritrocite, čiji fragmenti potom uzrokuju zatajenje bubrega i neurološke probleme. Od HUS-a je umrlo 12 osoba u Njemačkoj i jedna u Švedskoj, a od EHEC-a šest pacijenata, svi u Njemačkoj. U Hamburgu i susjednom Schleswig-Holsteinu prijavljeno je skoro 50% svih oboljelih.

Već viđeno u J. Koreji?

Iz bolnice je do sada otpušteno 40% oboljelih. WHO je izvijestio da su slučajevi zaraze zabilježeni još u Austriji, Češkoj, Danskoj, Francuskoj, Nizozemskoj, Norveškoj, Španjolskoj, Švicarskoj, V. Britaniji, pa čak i u SAD-u tri slučaja. Riječ je u pravilu o osobama koje su nedavno putovale u sjevernu Njemačku. Ipak, u jednom slučaju oboljeli je bio u kontaktu s nekim tko se netom vratio iz Njemačke, a u dva slučaja veze s Njemačkom nije bilo.

Stoga se počinje špekulirati i s razvojem sekundarne zaraze, s čovjeka na čovjeka. WHO je izvijestio i to da je riječ o potpuno novom, zasad nepoznatom i “supertoksičnom” soju E. coli. Centar za kontrolu bolesti i prevenciju (CDC) SAD-a priopćio je, međutim, da je dotični soj već viđen u epidemiji u Gruziji 2009., a švicarska televizija prenijela je tvrdnju neimenovanog eksperta CDC-a da je slučaj zaraze jedva nešto različitom bakterijom zabilježen u J. Koreji. Ranije naznake da su epidemiju izazvali svježi krastavci iz Španjolske pokazale su se netočnima.

No medijski napisi već su izazvali štetu pa s Pirinejskog poluotoka stižu signali da bi se mogla tražiti odšteta. Rusija, koja je u međuvremenu zabranila uvoz svježeg voća i povrća iz EU, od svojih mjera ne odustaje. Zbog niza značajki ove epidemije pojedini mikrobiolozi ne isključuju mogućnost da je bakterija možda namjerno raširena, ali se o tome i dalje razmišlja samo u okviru teorije.

Goran Ivanišević
ĐOKOVIĆEV TRENER
Goran Ivanišević: Uništio mi je život, zbog njega nisam mogao spavati
CVH
CVH
Naučite kako samostalno obaviti pregled motocikla i dođite na besplatnu provjeru tehničke ispravnosti
  • Barts:

    Farmaceuti ce sacekati da epidemij malo uzme maha , pa ce se pojaviti farmaceutska kuca sa lekom protiv mutirane bakterije ,uzece milione dolara.Vec vidjen scenario.

  • -obrisani-:

    Zaraza se do sada prosirila na 12 zemalja. Bit ce zanimljivo vidjeti koja drzava je izvor. Mexico je pretrpio teske privredne posljedice zbog toga sto je TOBOZE bio izvor zadnjeg vala svinjske gripe

  • -obrisani-:

    04.06.2011. u 18:45h Marsijanac9 je napisao/la: .......priznao je Amerikancima kako su nacisti ispustili virus TIFUSA -------------------- uzročnik tifsa je bakterijski ne virusni, onako da znaš