Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 104
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Alarmantno

Džoint jeftiniji od dva piva u kafiću

droga, oruzje (1)
Vjeran Žganec Rogulja/Pixsell
11.08.2011.
u 15:07

Stariji narkomani uništenih zuba i s drugim vidljivim znacima ovisnosti o heroinu zgadili su se mladima koji ne žele tako izgledati pa se klone heroina i okreću se travi i sintetici

S međimurskih ulica nestali su "narkići" ovisni o heroinu, koje je bilo lako prepoznati jer su se stisli negdje u kut i vrtjeli svoj film. Zamijenili su ih konzumenti tzv. lakih droga, marihuane i sintetike, koje nije tako lako prepoznati. Još je teže doći do dilera koji pletu mrežu znajući da će ih rijetko koji zadovoljni kupac cinkati policiji. Na dilere gledaju kao na osobe koje im pomažu doći do trave ili tabletice ecstasyja. Mreža se spušta sve niže, i u nju se zapletu čak i mladići od 14, 15 ili 16 godina. Droga je sve dostupnija i u školama.

– Joint se može kupiti već za 30 kuna, koliko u kafiću stoje dva piva. Oni kojima je cilj izlaska osjećati se “high”, posegnut će za marihuanom jer će to tog stanja uspjeti doći s džeparcem koji im roditelji daju za izlazak. To je tužna i surova istina – upozorava Darko Dragičević, načelnik odjela kriminalističke policije u PU međimurskoj. On odbija droge dijeliti na teške i lake jer se time samo dolijeva ulje na vatru. Sve više mladih na internetu je bombardirano informacijama da su lake droge prihvatljive.

– Stariji narkomani uništenih zuba i s drugim vidljivim znacima ovisnosti o heroinu zgadili su se mladima koji ne žele tako izgledati pa se klone heroina i okreću se travi i sintetici. Znaju da roditelji neće na njima moći prepoznati znakove ovisnosti, a na ruku im ide i liberalizirani roditeljski odgoj. Koliko roditelja pričeka djecu kad se vrate s izlaska i provjeri u kakvu su stanju? Drugi dan imaju slobodu spavati do podneva, kad se “otrijezne” – ističe Dragičević.

Međimurska i varaždinska policija razbila je ovih dana lanac preprodavača marihuane i speeda i privela 11 osoba. Marihuanu su prodavali i po 30 kuna za gram, a alarmantno je zazvučala informacija da su preko interneta “vrbovali” 14-godišnjake da za njih preprodaju drogu vršnjacima. Najviše ih je iz Nedelišća. S maloljetnicima su komunicirali na Skypeu i Facebooku. – To nam uvelike otežava rad. Preprodavači su stvorili mrežu svojih malih vojnika koji misle da im dileri čine uslugu. Za sve druge misle da su protiv njih. Djeca sve više vremena, i po pet sati dnevno, provode na internetu. Znaju li roditelji s kime su sve u kontaktu? Odlaze na Skype koji je besplatan, pa roditelji nemaju povećane račune koji bi mogli pobuditi sumnju, a koriste se i besplatni pristupi internetu u kafićima. Skrivaju lozinku, izlaze u neuobičajeno vrijeme, naglo mijenjaju prijatelje – nabraja “signale za uzbunu” Dragičević. Droga stiže iz susjednih zemalja, najviše ih BiH i Slovenije, u kojoj se bilježi porast broja nasada marihuane koju neki uzgajaju zajedno s biljkama za prehranu ptica i riba.

Ključne riječi

Komentara 24

OL
ogi_lux
16:18 17.08.2011.

Slažem se da je alkohol opasan ali volim ga u umjerenim količinama. Konoplja a pogotovo marihuana je kraljica biljaka super je protiv artritisa.

OB
-obrisani-
16:10 11.08.2011.

Zašto alarmantno? Šta hoćete da i ganja poskupi? I za inormaciju, joint je oduvijek bio jeftiniji od 2 pive.

Avatar Niškorist
Niškorist
18:39 11.08.2011.

Bolje popušit 5 jointa nego popit 2 pive !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije