Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Džihadisti uče iz Islama za neznalice

Više od 70 posto novaka iz Europe u upitnicima ISIL-a navelo je da im je poznavanje islama “osnovno”, pokazuju dokumenti ISIL Leaksa
19. kolovoza 2016. u 00:15 8 komentara 1159 prikaza
Dzihad
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Novaci ISIL-a iz Europe pripremali su se za džihad čitajući “Islam za neznalice” (Islam for Dummies) i “Kuran za neznalice”. Dvije su to knjige s prepoznatljivim žuto-crnim omotom iz popularnog serijala koje objašnjavaju na jednostavan način sve: od informatike, matematike do nogometa pa i religije.

U dokumentima ISIL-a koji su iscurili u javnost, tzv. ISIL Leaks, u formularima koje su unovačeni borci morali ispuniti, više od 70 posto njih navelo je da im je poznavanje islama “osnovno”, što je najlošija od ponuđenih razina znanja.

isil BRUTALNA PORUKA IS pozvao na džihad u Rusiji: 'Slušaj Putine, ubit ćemo vas u vašim domovima...'

Pri novačenju u Europi, bili su, prema iskazima, smješteni u “sigurne kuće”, gdje su u kratko vrijeme prolazili indoktrinaciju ideologijom ISIL-a. Kako bi se pripremili za taj dio, naručivali su preko Amazona knjige u kojima se kratko i jasno naznačivalo što je što u islamu.

Takav rezultat nameće zaključak da vjera i religija, bez obzira na to koliko se pozivaju na nju, ipak nema presudnu ulogu u ranom poticanju na ekstremistička djelovanja, već da je jači utjecaj socijalne mreže, okruženja, osjećaja nepripadanja i asocijalnog ponašanja, koje se manifestiralo i prije pridruživanja ISIL-u, primjerice kroz kriminal. 

>> Francuska zatvara džamije i protjeruje radikalne propovjednike

Skupili smo chefove Fuliranja
ADVENTSKA ČAROLIJA
Skupili smo chefove Fuliranja: Ovo su majstori adventskih delicija koji za vas spremaju street food čuda
 • Avatar mason
  mason:

  Kako je ovo novinarstvo krenulo na kraju ce ispasti da su ISILovci krscani.

 • Avatar tomislav21
  tomislav21:

  Ne mogu da vjerujem gdje ode V.L.

 • brčko:

  je li ovo naputak za potencijalne isilove kamikaze?