Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Religija, što je to

Džihadisti uče iz Islama za neznalice

Dzihad
Foto: Reuters/PIXSELL
1/2
19.08.2016.
u 00:15

Više od 70 posto novaka iz Europe u upitnicima ISIL-a navelo je da im je poznavanje islama “osnovno”, pokazuju dokumenti ISIL Leaksa

Novaci ISIL-a iz Europe pripremali su se za džihad čitajući “Islam za neznalice” (Islam for Dummies) i “Kuran za neznalice”. Dvije su to knjige s prepoznatljivim žuto-crnim omotom iz popularnog serijala koje objašnjavaju na jednostavan način sve: od informatike, matematike do nogometa pa i religije.

U dokumentima ISIL-a koji su iscurili u javnost, tzv. ISIL Leaks, u formularima koje su unovačeni borci morali ispuniti, više od 70 posto njih navelo je da im je poznavanje islama “osnovno”, što je najlošija od ponuđenih razina znanja.

Pri novačenju u Europi, bili su, prema iskazima, smješteni u “sigurne kuće”, gdje su u kratko vrijeme prolazili indoktrinaciju ideologijom ISIL-a. Kako bi se pripremili za taj dio, naručivali su preko Amazona knjige u kojima se kratko i jasno naznačivalo što je što u islamu.

Takav rezultat nameće zaključak da vjera i religija, bez obzira na to koliko se pozivaju na nju, ipak nema presudnu ulogu u ranom poticanju na ekstremistička djelovanja, već da je jači utjecaj socijalne mreže, okruženja, osjećaja nepripadanja i asocijalnog ponašanja, koje se manifestiralo i prije pridruživanja ISIL-u, primjerice kroz kriminal. 

>> Francuska zatvara džamije i protjeruje radikalne propovjednike

Ključne riječi

Komentara 8

Avatar mason
mason
01:32 19.08.2016.

Kako je ovo novinarstvo krenulo na kraju ce ispasti da su ISILovci krscani.

Avatar tomislav21
tomislav21
01:05 19.08.2016.

Ne mogu da vjerujem gdje ode V.L.

BR
brčko
01:19 19.08.2016.

je li ovo naputak za potencijalne isilove kamikaze?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije