znali da nije imao zaštitara

Otkrivamo: Salopeka oteli džihadisti iz Libije, imali su krticu u francuskoj tvrtki

Tomislav Salopek
16.08.2015.
u 19:30

Egipatski izvori: Teroristi iz Ansar al-Sunne imali su krticu u francuskoj tvrtki

Dok Hrvatska i Egipat čekaju službenu potvrdu o njegovoj smrti, većina arapskih medija analizira svaki detalj koji se pojavi u slučaju otmice i pogubljenja hrvatskog državljanina Tomislava Salopeka. Najdublje u analizu i istraživanja ušla je saudijska satelitska postaja TV Al Arabiya, koja je na svom portalu Al Arabiya.net objavila do sada nepoznate detalje. Naime, nakon razgovora s visokim dužnosnicima egipatske vojske, obavještajne službe i ministarstva unutarnjih poslova te stručnjacima za islamističke terorističke skupine, potvrđena je njihova sumnja kako je Salopeka zapravo otela, ali i pogubila, libijska islamistička teroristička organizacija Jamaat Ansar al-Sunna u Libiji (pristaše sunita) koja pronosi istu ideologiju kao i ISIL. Novinar iz Kaira Ashraf Abdulhamid, koji je istražio slučaj, ističe kako nakon otmice i likvidacije Tomislava Salopek u javnost izlazi mnogo iznenađujućih detalja. Kako kaže, ono što je javnosti već bilo poznato jest da su nakon otmice egipatske snage ispitivale vozača koji im je dao važne i podrobne informacije o otmičarima, koju su vrstu naoružanja imali i kojeg su podrijetla, što je zaključio prema govoru.

Bio je jedini bez zaštite

No ističe da do sada nije bilo izneseno u javnost da su odmah bile pregledane i sve snimke nadzornih kamera koju su bile na potezu kretanja Salopeka, kao i na mjestu otmice, što je pomoglo u brzom otkrivanju automobila sa svim osobnim stvarima T. Salopeka. Kako je Večernji list prvi objavio, potvrđeno je da je Hrvat ugrabljen 22. srpnja u 7.30 sati na cesti uz prigradsko naselje 6. listopada, u području uz Zapadnu pustinju, koje je izolirano, napušteno te u njemu – kako nam kažu stručnjaci – vlada bezakonje. Prvi detalji na koji su naišli egipatske je istražitelje navelo, što je potvrdio i visoki izvor ministarstva unutarnjih poslova za Al Arabiya.net, da pomisle kako su imali pomagače unutar francuske kompanije CGG za koju je Salopek radio, koji su otmičarima dojavili vrijeme i rutu kojom je Salopek trebao proći. Jer, zanimljivo je kako je otet državljanin koji nije imao posebnu pratnju ni zaštitu, dok su svi ostali strani radnici u toj kompaniji bili zaštićeni. Obavještajna služba i dalje vodi opsežnu istragu u tom smjeru jer teroristi koji su došli iz Libije nisu došli bez podrobnih informacija. Isto tako, nakon obavljanja niza informativnih razgovora, zaključili su da su otmicu hrvatskog državljanina u Egiptu naručili pripadnici terorističke organizacije Islamske države s poluotoka Sinaja. Otmičari su došli iz Libije te su Tomislava nakon otmice odveli u Libiju, gdje su ga i pogubili.

Ekspert za sigurnost, Egipćanin Khaled Okasha za Al Arabiyu tvrdi da je Tomislav, prije mjesec dana otet u mjestu u kojem nema pripadnika tzv. Islamske države, što potvrđuje da otmičari nisu bili pripadnici ISIL-a ni egipatski državljani.

– Na temelju opsežne i detaljne istrage koju je obavila egipatska obavještajna služba, zaključili smo da su otmicu izveli pripadnici Jamaat Ansar al-Sunna iz Libije koji usko surađuju s terorističkom skupinom tzv. Islamske države. Njihove sumnje potvrdio je i jedini video u kojem su pripadnici ISIL-a prikazali Tomislava kako kleči i čita poruku napisanu na papiru, na kojem je, nakon detaljne analize, vidljiv glatki pustinjski pijesak kakvog ima samo na području Libije. Ono što možemo primijetiti na snimkama, što također ide u prilog tvrdnji da Salopeka nije otela skupina ISIL-a, već Jamaat Ansar Al-Sunna, jest i razlika u snimkama ranijih egzekucija. Naime, na svim snimkama koje je ISIL do sada objavio uz zarobljenika je stajao egzekutor maskiran od glave do pete u crnome, nalik na nindžu, dok je talac bio u novom narančastom kombinezonu identičnom onome koje nose zatvorenici u Guantanamu. U slučaju Salopek egzekutor je bio u vojnoj maskiranoj uniformi, a Tomislav je nosio izblijedjeli radnički kombinezon, što je također dokaz da su otmičari bili pripadnici druge skupine islamističke terorističke organizacije.

Da je teroristima cilj bila zaista razmjena ili otkupnina, ne bi toliko dugo čekali s objavom videa, smatra Okasha te napominje kako je u prilog tome i to što u zatvorima nema žena pripadnica ISIL-a kao i da nikad nisu dali popis imena žena za koje su tražili razmjenu.

– Sve to dokazuje kako je ta otmica bila samo dio propagande kojom teroristi žele pokazati svijetu da je Egipat nesigurna zemlja. Cilj te otmice nije bila razmjena, već zastrašivanje stranih turista i investitora. Naime, objavljivanje videa došlo je u vrijeme kada je egipatski predsjednik Abdel Fattah Al Sisi izjavio kako je Egipat sigurna zemlja – govori Okasha te tvrdi da su egipatski istražitelji na temelju analize videosnimke i fotografije pogubljenja zaključili da je Salopek ubijen na teritoriju Libije te da ga je pogubila islamistička organizacija Jamaat Ansar al-Sunni, koja surađuje s ISIL-om i pronosi istu vehabijsku i salafijsku ideologiju. Između ostalog, Okasha tvrdi kako je na snimkama uz Tomislava bila zastava ISIL-a zato da zavara egipatske službe koje su pokrenule akciju širih razmjera na području Sinaja u potrazi za otetim Hrvatom.

Obaviješteni dan prije

Visoki izvori iz egipatskoga MUP-a potvrdili su za Večernji list navode koje je objavio arapski portal Al Arabiya.net da je hrvatski državljanin Tomislav Salopek isti dan kada je i otet prebačen u drugu zemlju, po svemu sudeći Libiju, gdje islamisti imaju jako uporište. Na teritoriju Egipta nije nađen trag otetom Tomislavu.

Osim potvrde koju smo dobili iz visokih izvora MUP-a Egipta, da su otmičari Tomislava Salopeka odmah nakon otmice prebacili u Libiju, za Večernji list iz istih smo izvora dobili potvrdu i da su egipatske vlasti o tome da je Tomislav prebačen u Libiju obavijestile Hrvatsku dan prije objave fotografije na kojoj je navodno pogubljeni Hrvat. Isto to potvrdio nam je i stručnjak za nacionalnu sigurnost blizak državnom vrhu. Naime, u analizi on ističe kako je onaj dio informacije u vezi s Libijom te da je skupina Jamaat Ansar al-Sunna otela Tomislava Salopek točan. Međutim, ističe da samom Egiptu ovakav događaj zapravo odgovara jer su na taj način pokazali kako sada svi vide s kim imaju posla, a egipatski predsjednik Al-Sisi uspio je dobiti na svoju stranu EU i SAD, koji su ga još donedavno kritizirali da vodi državu kao diktator. To se sada više ne spominje. Navodi kako je, u vremenu otmice Salopeka, SAD Egiptu isporučio 8 F-16 zrakoplova. Dakle, poruka službenog Egipta nakon pogubljenja Salopeka jest da im se daju sredstva, oružje u borbi protiv islamista. Nadalje, ovakav događaj odgovara i radikalnijem dijelu Muslimanske braće, a na štetu je umjerenjaka jer će sada Al-Sisi dobiti slobodne ruke da se s njima obračuna, dok radikali ionako žele obračun, napominje naš izvor.

Na istom mjestu na kojem je otet Salopek, prije točno godinu dana otet je i američki državljanin, radnik u jednoj američkoj naftnoj kompaniji. Odgovornost je preuzela Sinajska pokrajina, koja je objavila snimku smaknuća četiri mjeseca kasnije. Stručnjaci nemaju dokaze da ta skupina, podružnica ISIL-a, djeluje na teritoriju Kaira. Slučaj Salopek i libijska veza sada bacaju novo svjetlo i na taj slučaj i djelovanje islamista.

>>6 pitanja i odgovora oko otmice Tomislava Salopeka u Kairu

>>Nataša Salopek: Želim vjerovati i nadam se da je on i dalje živ. Nadat ću se do kraja

Komentara 68

NA
navijeke
20:05 16.08.2015.

Ljudi dragi, pustite čovjeka da počiva u miru. Imate li osjećaj da baš morate nešto učiniti, zapalite svijeću, pomolite se bogu u kojeg vjerujete (svejedno kojem, bitna je namjera) ili samo odšutite neko vrijeme. Bi li htjeli gledati ili slušati morbidna prepucavanja da se radi o članu vaše obitelji?

FI
fiberglas
20:21 16.08.2015.

Kad ih se uhvati (te zamaskirane majmune) treba ih pred kamerama prikazati cijelom svijetu, namazati svinjskom mašću i mrš! U tor sa nerastima i bravcima.Pa sljedećeg...tako da vide svi koji misle da će proći nekažnjeno,da nema šanse se izvući bez kazne za to što rade. Oni svojim postupcima govore -pokazuju da nisu ljudi, čak ni životinje.Oni su ultimativno zlo! I kao takvima treba ih tretirati, kao štakore.Bez milosti. Da se tako postupa, zamislili bi se oni koji im trče i hrle. Kako ih je sredio onaj SASovac ( ako priča nije novinarska patka) snajperist, s kilometar daljine PAF! med rogove trojicu (spremali se obezglaviti oca i sina od 8 godina! Heej?!? ) , navodno, poslije toga , ne dolaze u taj prostor! A ovi koji se ´´slijevaju´´ prema EU kroz svrbiju...ma kome nije jasno? Pa to je plan kakav do sad nije viđen!!! Koliko ekstremista i s kakvim planovima dolazi u srce Europe? Nije valjda da je jedini Orban shvatio o čemu je riječ? ( Uz Camerona naravno).

KO
korisnik2
18:25 16.08.2015.

A) " Kako je Večernji list prvi objavio, potvrđeno je da je Hrvat ugrabljen 22. srpnja u 7.30 sati" ---- B) A) VESNA PUSIC (grad PEKA, 13.8.2015, citat): "Kao što znate, otet je 20.7, osam dana nakon toga za njega je tražen novac. Nije bilo kontakata od njegovih otmičara do 5.8. kada je objavljena njegova snimka u položaju karakterističnom za Islamsku državu". dakle, vesna pusic laze?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije