Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Napali kršćane

Džamat-ul-Ahrar ili Vojska osloboditelja je najsmrtonosnija talibanska frakcija

Pakistan talibani
Foto: Reuters/PIXSELL
1/7
28.03.2016.
u 16:53

Ovo nije prvi put da je skupina kojoj je na čelu Mual Abdul Vali poznat i kao Omar Halid Horasani napala pakistanske kršćane.

Nekoć moćna krovna skupina pakistanski talibani raspali su se u nekoliko malih, ali smrtonosnih skupina nakon što im je ubijen bivši čelnik Hakimulah Mehsud u američkom napadu bespilotnom letjelicom 2013.  Najopasnija od njih je Džamat-ul-Ahrar ili Vojska osloboditelja čije je sjedište sada u planinskim afganistanskim pokrajinama Kunaru i Nuristanu.

Ta skupina je odgovorna za nekoliko napada u Pakistanu, među kojima za samoubilački bombaški napad kojemu su meta bili pripadnici kršćanske zajednice koji su slavili u nedjelju Uskrs u Lahoreu. Najmanje 70 ljudi, većinom žene i djece, je ubijeno, a više od 300 je ozlijeđeno u tom napadu.

Nije prvi put da napadaju kršćane

Ovo nije prvi put da je skupina kojoj je na čelu Mual Abdul Vali poznat i kao Omar Halid Horasani napala pakistanske kršćane. U ožujku prošle godine dva su napadača samoubojice, koje je poslao Horasani, ubila 17 osoba ispred dvije crkve u Lahoreu uoči nedjeljne mise.

Skupina, kojoj je bivša baza na pakistanskom području Mohmandu ostala uporište, također je organizirala samoubilački napad na graničnom prijelazu između Pakistana i Indije u studenome 2014. u kojemu je ubijeno više od 50 ljudi. Izgleda da je ta talibanska frakcija nazočna sve do lučkog grada Karachija, dok je napredovanje drugih skupina vojska odbila  i primorala ih na povlačenje na sjeverozapad zemlje ili čak preko granice u Afganistan.

>>Kaotično stanje na mjestu terorističkog napada: 'Kršćani su naša meta'

>>Facebook nakon napada u Pakistanu slao upit i Zagrepčanima: Jeste li na sigurnom?

Komentara 4

JA
jasno
17:56 28.03.2016.

nenormalno nam je da ginu krscani, skole bolnice sa muslimanima da,.. ali e ovo je nenormalno

GV
golub Vaso
13:21 29.03.2016.

made in cia 80-tih

Avatar superhik74
superhik74
17:00 28.03.2016.

Ma nemojte mi reci. Pa kako to kada velika NATO koalicija (koja ukjucuje I nase vonike koji su se upravo nedavno vratili iz misije u Afganistanu dok granice Hrvatske cuvaju Makedonci koji su podigli zicu) vec punih 15 godina ratuje u Afganistanu a talibani sve jaci I jaci, pobili krscane na Uskrs u susjednom Pakistanu (koje inace Ameri bombardiraju iz dronova neprekidno) a danas raketom pogodili zgradu parlamenta u glavnom gradu Kabulu. Europa preplavljena izbjeglicama a njeni vojnici u sklopu NATo pakta cuvaju polja maka u Afganistanu kako bi se obavjestajne sluzbe imale cime financirati prodavanjem droge.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije