Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
raskošni objekt

Dvorac star 210 godina vlasnik Medikola platio 4 milijuna eura

dvorac, rajković (1)
Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL
1/3
03.04.2011.
u 15:45

Medikolu su lani časne sestre prodale objekt u Osijeku, u kojem je bio odjel KBC-a Osijek. Punu će svotu dobiti do 2015.

Prije kraja prošle godine dvorac obitelji Pejačević u Osijeku, izgrađen još 1801. godine prodan je vjerojatno Medikolu, a ne njegovu vlasniku Ivanu Rajkoviću. Dosadašnje vlasnice ovoga vrijednog objekta, redovnice iz Družbe Marijinih sestara od čudotvorne medaljice, nisu jučer bile spremne na razgovor niti davanje ikakvih informacija. Samo su kratko komentirale kako su zadovoljne jer dvorac više neće naočigled propadati.

Više od 20.000 kvadrata

Časne sestre nisu imale dovoljno novca za redovito održavanje dvorca otkada je, prije više od pet godina, iz njega iselio Odjel za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju Kliničkog bolničkog centra Osijek.

Dvorac se nalazi u osječkoj četvrti Retfala i prostire se na više od 2.000 četvornih metara, ali s okolnim zemljištem ima više od 20.000 četvornih metara. Prodan je, kako neslužbeno doznajemo, za nešto manje od 4 milijuna eura, iako mu je početna oglašena cijena iznosila 6 milijuna eura.

Sukcesivna isplata

Kako doznajemo, kupovina nije obavljena u cijelosti nego bi sukcesivno trebala biti isplaćena do 2015. godine. Do tada bi iz njega trebala iseliti i Družba Marijinih sestara od čudotvorne medaljice. Radovi na sanaciji i uređenju ovog Medikolova dvorca već su počeli.

Ključne riječi

Komentara 18

OB
-obrisani-
15:53 03.04.2011.

Netko mandarine,...netko vinograde,....netko jabuke,....a netko dvorac. To su krune kraljevstava i moci.....ako ne kraljevstava onda grofovije. Pitam se tko su kmetovi?

DA
dahna
16:13 03.04.2011.

Zgodno.....u Zagrebu bolnica ili sto god je na Vocarskol 106 nekad i sad SJEMENISTE.....crkvene zgrade

OB
-obrisani-
15:53 03.04.2011.

Kako su redovnicee postale vlasnice? Kad se taj otkup obavio i po kojoj cjeni? Ne bi li to trebalo podpadati pod kulturno blago RHrvatske?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije