Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
trgovska gora

Dvor protiv odlagališta nuklearnog otpada

nikola arbutina
Foto: Nikola Ćutuk/PIXSELL
22.04.2015.
u 17:38

U prvoj fazi u Čerkezovcu žele odlagati medicinski radioaktivni otpad i radioaktivni otpad poput odjeće i izloženog potrošnog materijala iz Nuklearne elektrane Krško, kaže načelnik općine Nikola Arbutina

Općinsko vijeće Dvora u srijedu je jednoglasno zauzelo stav kojim se protive da budući Centar za zbrinjavanje radioaktivnog otpada bude na području Trgovske gore, točnije na lokaciji vojarne Čerkezovac koje je MORH proglasio neperspektivnim.

Vijeće je donijelo tu odluku nakon što im je Saša Medaković iz Zavoda za radioaktivni otpad prezentirao plan odlaganja na području Trgovske gore.

– Nismo dobili sve odgovore. Nije bilo odgovora o utjecaju na okoliš, o rizicima od potresa, o sastavu tla na lokaciji. Nakon što su vijećnici i mnogobrojni Dvorani saslušali prezentaciju i čuli odgovore na pitanja Vijeće je jednoglasno zauzelo stav protiv odlagališta na području Dvora. Uz to, putem zborova građana nastavit ćemo informiranje građana o situaciji i o svemu onda obavijestiti povratno Zavod – rekao nam je načelnik Dvora Nikola Arbutina (SDSS). No, dodao je kako je prema svim do sada iznesenim reakcijama građana i Vijeća Dvor protiv Centra za zbrinjavanje nuklearnog otpada na svom području.

Na prezentaciji su bili i predstavnici susjednih hrvatskih gardova i općina, ali i predstavnici Novog Grada iz BiH. Također, po prvi put je službeno iznesena ponuda o naknadi Općini Dvor, koja bi ako pristane na odlaganje na svom području, dobila osam milijuna kuna godišnje, koliko iznosi i godišnji Proračun Općine.

– U prvoj fazi u Čerkezovcu žele odlagati medicinski radioaktivni otpad i radioaktivni otpad poput odjeće i izloženog potrošnog materijala iz Nuklearne elektrane Krško. Iskorišteno nuklearno gorivo, rečeno je, zbrinjavalo bi se nakon 2043. zajednički sa Slovenijom. Nekoliko puta ponovili su kako nema konačne odluke o lokaciji bez pristajanja lokalne zajednice – dodao je načelnik.

U prezentaciji je istaknuto kako su istraživanja u azdnjih 30 godina ukazala da je središnji dio masiva Trgovske gore jedna od pogodnih makrolokacija za izgradnju odlagališta radioaktivnog otpada. A obzirom da na toj lokaciji već postoji infrastrukturni objekt koji zauzima prostor, kao jedno od vrlo povoljnih rješenja pokazala se prenamjena vojnih objekata na lokaciji Čerkezovac.

Saša Medaković informirao je prisutne građane i kako je predviđeno aktivno angažiranje nadležnih tijela državne i lokalne uprave i samouprave na pridobivanju projekata za razvoj lokalne zajednice iz odgovarajućih strukturnih i kohezijskih EU fondova na području gdje se bude smjestio Centar za zbrinjavanje radioaktivnog otpada.

>> Radioaktivni otpad skladištit će se u vojarni Čerkezovac na Trgovskoj gori

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije