Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UBIJALI I PROGONILI

Dvojici kenijskih predsjedničkih kandidata sudit će se u Haagu

William Ruto, Uhuru Kenyatta
Reuters/PIXSELL
23.01.2012.
u 19:40

Ministar financija Uhuru Kenyatta i bivši ministar obrazovanja William Ruto nalaze se na popisu od četiri visoko rangirana dužnosnika protiv kojih je haaški tribunal pokrenuo optužnice

Dvojici predsjedničkih kandidata iz Kenije sudit će se pred Haaškim sudom zbog zločina protiv čovječnosti, prenosi BBC. Ministar financija Uhuru Kenyatta i bivši ministar obrazovanja William Ruto nalaze se na popisu od četiri visoko rangirana dužnosnika protiv kojih je haaški tribunal pokrenuo optužnice.

Njih se drži odgovornima za postizborno nasilje iz 2007 godine tijekom kojeg je ubijeno 1200 ljudi dok ih je oko 600.000 bilo prisiljeno napustiti domove. Obojica su saveznici predsjednika Mwaija Kibakija koji je te 2007. godine pobijedio na izborima protukandidata Raila Odinga. Optuženi su za zločin protiv čovječnosti, ubojstva i progone. Kenyattaova optužnica uključuje i organiziranje kampanje nasilja, silovanja te ubojstva članova etničkih skupina koje su podupirale Odingu.

Datum početka suđenja još nije objavljen, a kenijski je predsjednik, nakon objave vijesti, pozvao na mir u zemlji.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije