Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
višegodišnja praksa

Dvojica Amerikanaca uhićeni zbog ilegalnog izvoza tehnologije u Rusiju

Policija SAD
Reuters/PIXSELL
03.03.2023.
u 07:05

Od 2020. dvojac se udružio kako bi izbjegao zakone o izvozu prikrivanjem i pogrešnim navođenjem krajnjih korisnika, vrijednosti i odredišta svog izvoza te pretovarom artikala u trećim zemljama, navodi se u priopćenju.

Američke vlasti u četvrtak su priopćile da su uhitile dvojicu muškaraca koje se tereti za višegodišnju praksu ilegalnog izvoza tehnologije u Rusiju, zaobilaženjem izvoznih zakona uvedenih nakon ruske invazije na Ukrajinu. Osumnjičeni su za isporuku zapadne avionske opreme ruskim tvrtkama i popravljanje opreme koja se koristi u zrakoplovima ruske proizvodnje, navodi američko ministarstvo pravosuđa.

Od 2020. dvojac se udružio kako bi izbjegao zakone o izvozu prikrivanjem i pogrešnim navođenjem krajnjih korisnika, vrijednosti i odredišta svog izvoza te pretovarom artikala u trećim zemljama, navodi se u priopćenju.

U jednom slučaju, prikrili su pravog korisnika i odredište izdavanjem lažne fakture, navodeći kao krajnje odredište Njemačku. U drugim slučajevima, avionska elektronika poslana je preko Armenije i Cipra u Rusiju bez dobivanja potrebnih dozvola. Optužbe se odnose na urotu, izvoz kontrolirane robe bez dozvole, krivotvorenje i nepopunjavanje elektroničkih podataka o izvozu te krijumčarenje robe protivno američkom zakonu. Budu li osuđeni, prijeti im između pet i 20 godina zatvora po svakoj točki.

Od početka ruske invazije na Ukrajinu, SAD i saveznici nametnuli su oštre sankcije Moskvi kako bi oslabili rusko gospodarstvo i otežali im nabavu zaliha za rat.

Video: Bizarna smrtonosna zamka za ruske vojnike: Uporno upadaju u zasjedu

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije