Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HOSTERT I AHMETOVIĆ

Dvoje novoizabranih njemačkih zastupnika podrijetlom iz BiH, najavljuju novu politiku prema regiji

Reactions to the first exit polls from Social Democratic Party candidate Olaf Scholz and supporters at the party headquarters
Foto: Wolfgang Rattay/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/2
27.09.2021.
u 13:30

Mlada SPD-ova zastupnica u Bundestagu kazala je kako su njene spone s BiH neraskidive, tim prije što je s građanima Sarajeva preživjela neke od najtežih ratnih trenutaka

Dvoje novoizabranih zastupnika u njemačkom parlamentu s liste SPD-a podrijetlom su iz BiH i u ponedjeljak su najavili medijima kako će svoju poziciju u Bundestagu iskoristiti da bi potaknuli rješavanje problema u BiH te da će se zalagati protiv politika podjela a za jačanje liberalne demokracije i građanske države.

"Destruktivne snage (u BiH) su u posljednje vrijeme postale još agresivnije. Bilo bi važno da snage koje gaje ideju građanske države, liberalne demokracije i inkluzivnog društva zbiju redove i povedu bosanskohercegovačku naciju u budućnost. Etnofašističke snage je vode već 30 godina u prošlost", kazala je zastupnica Jasmina Hostert za sarajevski portal Klix.

Hostert, koja je rođena u Sarajevu 1982. godine, postala zastupnicom u Bundestagu kao i Adis Ahmetović koji je pak rođen u Hannoveru ali su mu roditelji tamo stigli iz BiH.

Jasmina Hostert, rođena Pašić, na početku rata u BiH teško je ranjena i ostala bez ruke nakon čega evakuirana u Njemačku na liječenje.

Mlada SPD-ova zastupnica u Bundestagu kazala je kako su njene spone s BiH neraskidive, tim prije što je s građanima Sarajeva preživjela neke od najtežih ratnih trenutaka pa joj je to dodatni motiv da se angažira.

"Stoga osjećam potrebu da pomognem. Također je vrlo bitno da se u domovini riješe problemi koji je prate od 90-ih godina, jer o njenoj sudbini ovisi i sudbina Europe", kazala je Hostert.

Adis Ahmetović je na izborima za Bundestag dobio čak 44 tisuće glasova a i sam je za portal "Dnevnog avaza" kazao kako je tim uspjehom iznenađen.

Istaknuo je kako nije zaboravio zemlju podrijetla pa se stoga i kani angažirati kako je to najavila i Hostert.

"Naravno da ću nastojati da se u njemačkoj vanjskoj politici BiH i države bivše Jugoslavije integriraju u EU. Da se pomogne Crnoj Gori, Bosni, Makedoniji ... Treba nam novi plan bolji plan od onog što je Merkel radila zadnjih 16 godina. Tu smo, Jasmina i ja, da se time bavimo, a motivacija je velika. 25 godina se bavimo sami sa sobom, a ne gledamo kako razviti ekonomiju. Mir i stabilnost su najbitniji, ulazak BiH u EU je ključ za stabilnost i mislim da Jasmina i ja možemo nešto napraviti", kazao je Ahmetović.

Novi mandat u Bundestagu dobio je i SPD-ov dugogodišnji parlamentarac podrijetlom iz Hrvatske Josip Juratović koji već godinama istupa kao protivnik nacionalističkih politika u BiH i zalaže se za jaču unutarnju integraciju te zemlje.

>> VIDEO Potres jačine 6,0 pogodio je Grčku: Jedna osoba je poginula

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar NiceGuy
NiceGuy
15:02 27.09.2021.

jasno, potkupljeni i prodani bosanci stvaraju pomoću lažnih medija "novi region" za švapska posla

Avatar CroSwiss
CroSwiss
14:47 29.09.2021.

Svašta i svega u toj Njemačkoj?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije