Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Organizirani kriminal

Dvojac iz Nuštra tereti se da je oštetio državu za preko 31 milijun kuna

novac
Foto: Davor Javorović/PIXSELL
07.03.2019.
u 15:04

Dvojac se sumnjiči za počinjenje kaznenih djela utaje poreza ili carine te krivotvorenje službene ili poslovne isprave.

Na temelju kaznene prijave Porezne uprave Područnog ureda Vukovar policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta - Služba Osijek proveli su kriminalističko istraživanje nad hrvatskim državljaninom (1974.), direktorom i odgovornom osobom trgovačkog društva iz Nuštra te računovodstvenom djelatnicom istog trgovačkog društva, hrvatskom državljankom (1963.).

Njih dvoje se sumnjiči u počinjenje kaznenih djela utaje poreza ili carine te krivotvorenje službene ili poslovne isprave. Prema navodima MUP-a oni su svojim postupcima prijavljeni da su počinili materijalnu štetu za Proračun Republike Hrvatske u iznosu od najmanje 31.6 milijuna kuna.

Prema navodima MUP-a policija je utvrdila osnove sumnje da su dvoje osumnjičenika od 1. rujna 2016. do 31. prosinca 2017. godine s ciljem pribavljanja trgovačkom društvu velike imovinske koristi Poreznoj upravi dali netočne podatke o činjenicama koje su od utjecaja na utvrđivanje porezne obveze.

Oni su neistinito priznali i prijavili pravo na odbitak pretporeza za iznos od najmanje 17.467.216,76 kuna, da pri tom nisu izvršili obračun i prijavu porezne obveze u iznosu od najmanje 14.147.033,34 kuna, a sve na štetu proračuna Republike Hrvatske.

Osumnjičeni direktor i odgovorna osoba trgovačkog društva potaknuo je osumnjičenu računovodstvenu djelatnicu na izradu neistinite skladišne primke te da ih ona potom provede u poslovnim knjigama i evidencijama osumnjičenog trgovačkog društva na način da uporabi neistinite skladišne primke kao istinite ulazne račune.

U tim skladišnim primkama osumnjičeni su neistinito naveli da je osumnjičeno trgovačko društvo kupilo od drugih društava raznu trgovačku robu ukupne vrijednosti 91.905.684,32 kuna, iako su znali da osumnjičeno trgovačko društvo robu nije kupilo niti ima namjeru kupiti istu.

Kriminalističkim istraživanjem je također utvrđeno da je osumnjičeni potaknuo osumnjičenicu na izradu neistinitih izlaznih računa te da ih provede u poslovnim knjigama i evidencijama trgovačkog društva, na način da takve izlazne račune uporabi kao istinite, navodi se u priopćenju MUP-a.

Pojašnjavaju dalje kako je osumnjičenica u neistinitim izlaznim računima navela da sporno trgovačko društvo obavlja prodaju dobara i usluga van područja EU.

Andrej Plenković o izborima u Lici 

Komentara 1

ZN
Znam
22:46 07.03.2019.

Firma u stecaj i nikom nista. Disu.drzavnici što su uništili sve Hrvatcke firme. Idalje uništavaju

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije