Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
period pozitiviteta

Dvije trećine oboljelih liječi se od kuće, bez testiranja se nakon 28 dana proglašavaju zdravima

U NZJZ „Dr. Andrija Štampar“ uvedena „drive in“dijagnostika koronavirusa
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
1/9
14.04.2020.
u 08:55

Capak tvrdi kako nakon perioda od 28 dana nema opasnosti te kako se osobe s blagim simptomima ili bez njih ne moraju opet testirati

Da bi se pacijenta oboljelog od koronavirusa proglasilo zdravim, dva uzastopna testa trebaju biti negativna, no testiraju se samo oni pacijenti koji su hospitalizirani. Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak tvrdi kako se dvije trećine oboljelih liječi kod kuće, a oni se, dakle, ponovno ne testiraju. Njih se nakon 28 dana smatra zdravima.

- I za njih je spreman bolnički smještaj u, primjerice, zagrebačkoj Areni, ali smatramo da nema potrebe za tim. Tko god ima uvjete za boravak i liječenje blagih simptoma kod kuće, ostaje kod kuće, ističe dr. Capak. Za takve slučajeve, kaže, nema potrebe za testiranjem kako bi se potvrdilo da su ozdravili, pišu 24sata.

- Period od 28 dana je najduži poznati period pozitiviteta, i nakon toga opasnosti nema, ističe epidemiolog. Kad istekne taj period, ne treba ponovno uzimanje brisa kod onih s lakšim simptomima, ili bez njih. No politika uzimanja briseva se, dodaje Capak, stalno mijenja. Možda će se, kaže, početi raditi brisevi za potvrdu ozdravljenja i kod onih koji u koronu preboljeli s lakim, ili čak bez simptoma.

Epidemiolozi, dakle, vjeruju da nakon 28 dana od prvih simptoma virusa u organizmu više nema. Kod nekih se pacijenata dva negativna testa pokažu već nakon 14 dana.

VIDEO Na drive-in testiranje na koronavirus možete doći automobilom, taksijem, pa čak i pješke

- Ja sam s krajnjega juga, i uzdat ću se zato u stari, srednjovjekovni recept Dubrovačke Republike - karantena je u njoj trajala 40 dana, kaže južnjak koji je s blagim simptomima prebolio koronavirus za 24sata.

Mlađe je životne dobi, imao je blago povišenu temperaturu i blagi kašalj, redovito se javljao epidemiologu, liječio kod kuće, i bio u samoizolaciji. Nakon 28 dana su mu, bez potvrdnih testova, epidemiolozi rekli da je "slobodan", i može van. Nikakvih simptoma bolesti nije imao zadnja dva tjedna boravka u kući, i osjećao se jako dobro. Iako mu je nakon 28 dana rečeno da je zdrav, on će se, kaže, pouzdati u "recept" stare dubrovačke karantene od 40 dana. Dubrovačka Republika je još u 14. stoljeću uvela karantenu od 40 dana, u koju su morali svi koji su uplovljavali u dubrovačku luku. Tako se sprečavalo da unutar zidina uđu kuga i druge zarazne bolesti.

- Ja ću, najviše zbog ljudi oko sebe, ostati u kući još dodatnih sedam dana – rekao je.

Ključne riječi

Komentara 1

LI
liliZG
11:18 14.04.2020.

nisu stari bili ludi, znali su oni kako to treba raditi....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije