Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SURADNJA

Dvije male općine podučile državu kako se „uči“ Europska unija!

bednja (1)
Foto: presnimila Ljiljana Risek
1/3
06.05.2011.
u 09:28

Branko Marinič: Na brdu Jaguštinu, proštenjarskom odredištu dvaju naroda, ne osjećam granicu između Hrvatske i Slovenije. Ali osjećam je u slovenskom parlamentu

BEDNJA – Dvije male pogranične općine, Bednja i Videm, potpisivanjem povelje o bratimljenju i potvrđivanjem dobrosusjedstva u svakidašnjem životu ,pokazale su da velike stvari i pametne ideje ne mora nužno predvoditi država. I bez „biča“ nad glavom, one su shvatile da će zajedničkim snagama i zajedničkim novcem postići puno više i da je to dobro za njihov narod. Slijedimo takvu zdravu pamet i na državnoj razini Hrvatske i Slovenije!

To je, u povodu potpisivanja povelje o bratimljenu Bednje i slovenskog Vidma, na svečanosti priređenoj uz Dan bednjanske općine, izjavila Vesna Pusić, predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pristupanja Hrvatske EU. Povelju su potpisali načelnici Mirko Bistrović i Friderik Bračič, koji su potom u dvorištu mjesne škole posadili stablo prijateljstva, koje simbolizira dugovječna lipa. Time su samo formalizirali dugogodišnje dobrosusjedske odnose i miran suživot naroda ovoga pograničnog kraja, a potom su brojni gosti s osmijehom pratili napore Bistrovića da na slovenskom, a Bračiča na hrvatskom jeziku, pročitaju tekst povelje.

Bratimljenju dviju sredina, koje je prošlo u vedrom i duhovitom tonu, veliku su pozornost posvetili i slovenski mediji, a na svečanosti je govorio i zastupnik u Državnom zboru Slovenije Branko Marinič. Nakon što je saslušao žaoke Bednjančana koji su se žalili kako država nema sluha za potrebe Bednje, Marinič ih je utješio riječima da su i Slovenci kritični prema vlastitoj aktualnoj politici, koja nije dobra, a „dežela“ nije tamo gdje bi trebala biti.

- Na obližnjem brdu Jaguštinu, tradicionalnom proštenjarskom odredištu dvaju naroda ovoga kraja, nitko nikad nije „osjetio“ granicu između Hrvatske i Slovenije. Na žalost, ja je osjećam u slovenskom parlamentu – izjavio je Marinič i poželio da se nakon ulaska Hrvatske u EU granice napokon izbrišu.

Kulturni program priredili su KUD Franjo Sert iz Bednje i KUD iz Vidma, a stihove na bednjanskom govorila je učenica Martina Stubičar.

Priznanje za životno djelo pokojnom Valteru Muleju

Općinsko priznanje za životno djelo posthumno je dodijeljeno Valteru Muleju, a plakete su uručene Adamu Pintariću, ravnatelju Dvora Trakošćan i Obiteljskom pčelarstvu Radošević. Zahvalnice su primili dobrovoljni davatelj krvi Ivan Rožmarić, KUD Cvetlinski zvon i majstor Izidor Kuhar, koji čuva umijeće pokrivanja škopom starih bednjanskih hiža.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije