Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'ilegalni boravak'

Dvije danske političarke pozvale migrante da prenoće kod njih, sada im prijeti zatvorska kazna

migranti, beograd, izbjeglice
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
17.08.2016.
u 07:58

Optužene Anne Hegelund i Maria Sloth dijele zajednički stan. Obje je kao perspektivne mlade političarke za mjesta u nacionalnom parlamentu na idućim izborima kandidirala "crveno-zelena" koalicija Enhedslisten. Ta koalicija je jaka u gradu Aarhusu gdje žive, a Sloth je uz to i općinska vijećnica

Dvjema danskim lokalnim političarkama prijeti zatvorska kazna jer su u rujnu prošle godine nekoliko migranata iz Afrike omogućile da prespavaju u njihovu stanu, a drugi dan im kupile kartu za vlak prema Norveškoj.

– Radilo se o o svjesnom omogućavanju ilegalnog prijelaza i boravka migranata, zato za obje zahtijevamo pritvor do donošenja presude – kazao je u sudnici tužitelj Jacob Balsgaard Nielsen.

Optužene Anne Hegelund i Maria Sloth dijele zajednički stan. Obje je kao perspektivne mlade političarke za mjesta u nacionalnom parlamentu na idućim izborima kandidirala  "crveno-zelena" koalicija Enhedslisten. Ta koalicija je jaka u gradu Aarhusu  gdje žive, a Sloth je uz to i općinska vijećnica.

Optužene su se na sudu branile šutnjom, ali su prije, govoreći medijima o tom slučaju, kazale kako su afričkim izbjeglicama pomogle iz  humanitarnih motiva te da u tom trenutku nisu niti razmišljale radi li se o ilegalnim migrantima i krše li time zakon.

Ako na sudu ne dokažu da se radilo o posebnim okolnostima kad su migrantima iz Afrike dopustile da kod njih prespavaju, mogle bi biti osuđene i na zatvorsku kaznu, no to je malo vjerojatno jer su za slične prekršaje u Danskoj prošle i ove godine sudovi uglavnom izricali novčane kazne od 5 do 25 tisuća danskih kruna.

>>Novo žarište migrantske krize: Više stotina ljudi spava na ručnicima i plahtama u parku

>>Njemačka očekuje rast broja nezaposlenih zbog izbjeglica

Komentara 2

DM
dr_max
08:24 17.08.2016.

Tako i treba, dovoljno da kriminalac Soroš podriva stabilnost Europe. Treba i hrvatske političare koji podržavaju njegove planove u zatvor. Evo nakon najnovijeg email "curenja" kao njegovi pomagači u EU parlamentu navedeni su Borsan, Jakovčić, Radoš I Picula. Od organizacijaa Gong i Centar za mirovne studije.

OK
okus
08:19 17.08.2016.

Najstrozije kazniti. Izbaciti iz politickih struktura.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije