Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 152
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SKUPI MOBBING

"Dvanaest godina trpio sam vrijeđanje i podcjenjivanje"

nenad zubin
05.03.2010.
u 23:01

Nenadu Zubinu dodijeljeno je gotovo pola milijuna kuna odštete nakon što mu je nadzornik rekao da su Srbi imali pravo silovati hrvatske žene i djecu. Ta izjava šokirala je i suca.

Sjevernoirski sud dodijelio je odštetu od 53 tisuće funti (oko 424 tisuća kuna) Nenadu Zubinu, Hrvatu kojega je njegov poslodavac u Mallusku pokraj Belfasta maltretirao, tvrdeći čak da su Srbi početkom devedesetih godina bili u pravu kada su silovali hrvatske žene i djecu. Tom presudom Zubin je ušao u anale britanskog pravosuđa jer je svota koja će mu biti isplaćena najviša odšteta zbog rasne mržnje dosuđena u Sjevernoj Irskoj.

Dugogodišnje šikaniranje

 – Punih dvanaest godina trpio sam vrijeđanje i podcjenjivanje nadzornika i uprave tvrtke Brett Martin koja se bavi proizvodnjom plastičnih masa. Nisu birali riječi ni priliku da me ponize. Žalio sam se i upravi tvrtke, no na pritužbe se nitko nije obazirao, odgovor nikad nisam dobio. Ipak, kap koja je prelila čašu bio je trenutak prije tri godine kada mi je nadzornik u punoj kantini, pred tridesetak kolega, sasuo u lice da su Srbi bili u pravu kad su silovali i masakrirali tijekom rata te da s Hrvatima drugačije i ne treba postupati. Pokrenuo sam tužbu, a suci su ostali zapanjeni razinom dokazane mržnje i šikaniranja – rekao je u telefonskom razgovoru za Večernji list Zubin, koji posljednje dvije godine radi kao poštar.

Kako kaže taj Umažanin, koji već dvadesetak godina živi u Belfastu, kamo se doselio oženivši se Irkinjom koju je upoznao na jadranskoj obali, neprilike na poslu počele su još u vrijeme rata.

Nije isticao podrijetlo

Iako Zubin nikada nije isticao svoje podrijetlo, nadzornici proizvodnje nisu propuštali priliku za šikaniranje, kako njega, tako i njegovih kolege koji dolaze iz drugih država Europe i Azije.

– Nakon što su doznali za tužbu, najmanje jednom tjedno su mi prijetili, a dobio sam i otkaz u tvrtki. Pokušali su me optužiti da sam zaspao na poslu, no pokazalo se da je optužba lažna, a u moju korist svjedočilo je i desetak kolega. Nije meni do novca koliko mi je zadovoljstvo sramota koju danas doživljavaju moji bivši poslodavci. Slučaj zlostavljanja u Brett Martinu bio je i top-tema na BBC-u pa ljudi sada znaju što prolaze zaposlenici u toj kompaniji – kaže Zubin.

Komentara 21

MI
mikistjep
13:55 06.03.2010.

Storm Kao prvo nije primao platu nego placu, kao drugo glava ga nije bolela nego boljela zato sto zivi sa ove strane Drine, a ne s one. Vama srbima to i jest duhovitost, i zezanje to smo imali priliku vidjetieti u Vukovaru dok su se pjevale one humoristicne pjesmice o klanju, silovanju itd...

OB
-obrisani-
15:41 06.03.2010.

Nenad Zubina! Nemoze biti HRVAT to je onaj tro....................i iz Serbije!

PR
prix
11:37 06.03.2010.

vidite kako normalna pravna država riješava urbani rasizam... a ne kao kod nas da je dozvoljen čak u javnim glasilima...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije