Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NE RISKIRAJU Mreže su najučinkovitija zaštita od opasnog leda

Dvadesetak međimurskih voćara zaštićuje trajne nasade

16.03.2009.
u 17:41

Osiguranje me godišnje stoji oko 15.000 kuna. Izračunali smo da se više isplati uložiti u zaštitnu mrežu, koja ima 20 godina garancije. Za zaštitu 2,4 hektara voćnjaka jabuka platit ćemo oko 200.000 kuna - kaže Vladimir Mikec iz Hemuševca, jedan od dvadesetak međimurskih voćara koji su se odlučili na nemala ulaganja, nabavu i postavljanje mreže za zaštitu višegodišnjih nasada od tuče.

Padalo kod susjeda
- U Hemuševcu prošle godine tuča nije padala, ali je nanijela štetu u voćnjacima nedaleko od našeg. Osim što osiguranje nije jeftino, problem je što tuča može toliko oštetiti voćke da se godinama ne mogu oporaviti. Ovako možemo mirnije spavati - kaže Vladimir Mikec, koji je voćke počeo saditi prije dvije godine.

Šteta od tuče u voćnjacima i na usjevima u Međimurskoj županiji prošle godine procijenjena je na čak 82 milijuna kuna. U općini Belici elementarna nepogoda proglašena je u lipnju, kada je tuča nanijela gotovo pet milijuna kuna štete. U srpnju je župan Josip Posavec dvaput proglasio stanje elementarne nepogode.

Područje Čakovca i općina Sveti Juraj na Bregu, Gornji Mihaljevec, Štrigova, Selnica, Podturen i Kotoriba poharala je tuča 4. srpnja, nanijevši nešto manje od 40 milijuna kuna štete, koja je procijenjena na 30 do 90 posto. Sredinom mjeseca zahvaćeno je 13 gradova i općina. Uništeni su tada ratarski usjevi, krmno bilje, voće, povrće, vinogradi – proizvođači su ostali bez 37 milijuna kuna prihoda. Odšteta koju su dobili od države samo je simbolična naknada. Neki su poljoprivrednici dobili dvadesetak kuna!

Nema druge zaštite
Na postavljanje zaštitne mreže odlučila se i obitelj Mihalic iz Pribislavca, koja je za 1,93 hektara dobila 38.600 kuna subvenciju.

- Mreže su jedina učinkovita zaštita od tuče. Nema se što tu drugo napraviti. Osiguranje je preskupo, a oni ti ionako malo toga priznaju - kaže Štefanija Mihalic.

Pod mrežom imaju oko pet hektara voćnjaka. Prije pet godina zbog tuče ostali su bez roda jabuka prve klase. Opekli su se, vele, i ne žele više riskirati. Najviši iznos subvencija dobila je čakovečka tvrtka Proming, 60.000 kuna. Više od 50.000 kuna odobreno je još samo Snježani Matić iz Čehovca. Najmanji iznos je 11.200 kuna. Voćarstvo je u Međimurju vrlo razvijeno – proizvođači jabuka proizvedu 25 posto toga voća u Hrvatskoj.

- Proizvodnja jabuka dugoročno je isplativa, no bez ulaganja poput ovog teško se mogu očekivati veći prinosi - ističu u obitelji Mihalic.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije