Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ambasadori zdravlja

Dvadeset volontera podučava djecu, mlade i odrasle o štetnosti alkohola

'23.12.2011. Karlovac - Medicinska skola Karlovac provodi projekt putem kojeg su educirani volonteri za pomoc u prevenciji alkoholizma ivona skalamera/VLM'
''
26.12.2011.
u 11:54

Educirano je deset osoba, a bit će ih još toliko. Cilj je da njihov rad i edukacija po školama i ustanovama utječe na pedeset obitelji

Ako ne pijemo ne možemo plesati i zabavljati se. Od 23 do 2 ujutro uzmemo barem pet piva i to je to – odgovorio je razred Medicinske škole Karlovac koji je šokirao medicinsku sestru Nedeljku Mužak. Posebno što su se s tvrdnjom da bez alkohola nema zabave složile i djevojke i mladići.

Njihova razmišljanja, nažalost, dijele i mnogi drugi. No, medicinari će situaciju na karlovačkom području pokušati promijeniti međunarodnim projektom ‘Zdrava djeca u zdravim obiteljima’ sufinanciranom od EU.

 Prevencija ‘ne štima’

 – Educirali smo deset volontera i još ćemo toliko.Održavat će predavanja, ali planiramo i niz drugih aktivnosti, druženja bez alkohola i slično. Cilj je obuhvatiti pedeset obitelji koje će od svega toga imati koristi. Ovo što rade volonteri je vrlo vrijedno i korisno i za njihov osobni život – rekla je pročelnica Odjela za razvoj i Europske integracije Karlovačke županije Eva Maria Sobotik Pavan.

Trenerica u projektu Nedeljka Mužak upozorava da je Hrvatska kod djece od 9 do 12 godina u europskom prosjeku kod prekomjernog opijanja, dok je kod 15-godišnjaka na prvom mjestu, što pokazuje da u prevenciji nešto ne štima. Učenici Medicinske i Ekonomsko-turističke škole Nikica Pleš, Nikolina Živčić i Helena Brajdić i prije nego su postali ambasadori zdravlja govorili su da ima zabave i bez alkohola.

 Kriv je netko drugi

 –Jednom sam u tome i uspio. No, u većini slučajeva me poslušaju, ali nastave po svom. Nadam se da ćemo svojim djelovanjem pomoći da se situacija popravi– kaže Pleš. Među volonterima je i Dražen Basar koji alkohol nije okusio jedanaest godina.

 –Nitko ne razmišlja da će postati ovisnik. Problem je što kod nas nije normalno ne piti. Pije se za rođendan, krstitke, kad se dobije posao ili ostane bez njega. Svi oni koji čak i dođu na liječenje ne žele reći da su alkoholičari. Kriv im je šef, žena koja ga ne sluša… – kaže Basar, predsjednik Kluba liječenih alkoholičara Karlovac.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije