Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kako preživjeti?

Dvadeset savjeta kako si pomoći da preživite 2011. godinu

'stednja'
13.01.2011.
u 08:45

Preskupo dopušteno prekoračenje je luksuz - ima veće kamate od bilo kojeg kredita

1. Napraviti vlastiti “stres test” - Prvi je korak provjeriti prelaze li troškovi prihode. Koristite li dopušteno prekoračenje, a račune na karticama ne možete podmiriti u mjesecu u kojem dolaze na naplatu, odgovor je – trošite. U tom slučaju rješenje je štednja.

2. Imate li kredit, uvrstite rast kamata - U računici rashoda treba uvrstiti “prostor” za povećanje rate, kamate su uglavnom promjenjive, a raste i tečaj franka.

3. Isplanirajte i troškove godišnjih odmora - Ako s obitelji idete na zimovanje ili ljetovanje, trošak uključite u proračun na početku godine, kao i dječje ekskurzije i izlete.

4. Računajte na plaćanje osiguranja i članarina - To su godišnje police autoosiguranja, životnog, osiguranja kućanstva ili polica koju plaćate uz stambeni kredit. Tu su i dodatno i dobrovoljno zdravstveno, treći stup mirovinskog osiguranja te članarine za kartice, dječje aktivnosti i rekreaciju.

5. Rođendani, godišnjice, proslave... - Svake su godine na isti datum. Isplanirajte koliko možete izdvojiti za darove, proslave dječjih rođendana i sitna zadovoljstva.

6. Fond za iznenađenja i hitne intervencije - Kvarovi kućanskih aparata, automobila, puknute cijevi... sve su to nenadani troškovi. Neki fiksni iznos treba izdvojiti za tu svrhu.

7. Iznos štednje fiksirati među rashode - I to ravnopravno s ostalim troškovima. To može biti i minimalna svota, ali poželjno ju je izdvajati za hitne slučajeve i crni fond.

8. Prerežite nepotrebne kreditne kartice - Čim im istekne članarina koju ste već platili, zaboravite kartice. Posebno revolving. Ostavite jednu karticu za hitne slučajeve.

9. Preskupo dopušteno prekoračenje je luksuz - Ima veće kamate od bilo kojeg kredita. Ako ga se ne možete odreći, zacrtajte iznos mjesečnog smanjenja ili ga, zajedno s dugom po karticama, zamijenite gotovinskim kreditom. Čak su i kamate na kredit niže.

10. Kredit u tu svrhu odobrava i osiguranje -  Ako imate policu životnog osiguranja, uzmite zajam osiguravatelja. Povoljnije je, kamate su oko 9 posto.

11. Odbitke za djecu i uzdržavane članove - prebacite na supružnika koji ima veću plaću, isplati se.

12. Nikad ne kasnite s ratama, skupo je - Posebno ako postoje zatezne kamate, troškovi opomene i kazne... Kasnite li s ratom kredita u banci, možete računati na smanjenje, pa čak i ukidanje limita po dopuštenom prekoračenju, oduzimanje kreditnih kartica.

13. Plaćajte gotovinom i debitnim karticama - Često gotovina donosi popuste, a smanjenjem broja kartica niži su i troškovi članarina, naknade. Ako već morate platiti na rate, provjerite nudi li se, i za koje kartice, beskamatno obročno plaćanje. Kupujete li na sniženjima, nosite popis i ne izlazite iz okvira.

14. Prebacite što više računa na trajni nalog - Komunalije i ostale režije i račune plaćajte i internetom. Štedi vrijeme i novac za naknade.

15. Kupujete li karte ili pokaz za javni prijevoz, popusti se dobivaju na polugodišnju ili godišnju kartu. Jednako tako, povoljnije su i premije osiguranja koje se plaćaju za dulje razdoblje. Dio troškova prijevoza može se zamijeniti pješačenjem ili bicikliranjem.

16. Ukinite ručak na poslu ili dostavu - Obroci se mogu spremiti kod kuće i nositi na posao. Jeftinije je i zdravije. Ušteda je i prekid pušenja.

17. Ušteda na energentima - Može biti golema. Štedne žarulje, dvotarifno brojilo, prelazak na jeftinije grijanje.

18. Pretplate i troškovi telefoniranja - Apsurdno je da troškovi telefonije budu skuplji od struje ili plina; rješenje je prelazak na jeftiniji tarifni model, promjena operatera ili paket proizvoda.

19. Razmislite možete li pojačati prihode - Dodatni posao ili hobi može postati unosan. Razmislite što znate raditi i – počnite.

20. Ne igrajte se, poreze shvatite ozbiljno! - Ako je vaš rad u sivoj zoni, lako se može dogoditi da zaradu pretvorite u gubitak. Ne igrajte se s Ministarstvom financija i porezima – na tome je pao čak i Al Capone.

Komentara 19

LA
lauranobilis
11:24 13.01.2011.

Najviše bi uštedjeli da se riješimo potpuno beskorisne vlade.

JI
jimbeam
20:42 28.04.2011.

Pročitaj :19. Razmislite možete li pojačati prihode - Dodatni posao ili hobi može postati unosan. Razmislite što znate raditi i – počnite.......umjesto što visiš na internetu i kukaš da imaš 2000 kn za život.Članak je sasvim OK.

RO
rondomilk
18:57 23.06.2011.

dragi moji nije više bitno zaraditi nego preživjeti. živi i pas na lancu pa tko ga pita kako mu je. nema čarobnog štapića kojim ćemo ljudimo racionalno pomoći da bude bolje. svatko je kovač svoje sreće. uvijek su potrebe bile veće od mogućnosti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije