Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Dvadeset i dva najbogatija muškarca svijeta imaju više novca nego sve žene u Africi

Prema studiji neprofitne organizacije Oxfam, bogatstvo 2153 milijardera veće je od imovine 4,6 milijardi ljudi, 60 posto svjetske populacije
21. siječnja 2020. u 13:56 2 komentara 724 prikaza
Jeff Bezos
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Jedan posto najbogatijih drži dvostruko više bogatstva od 6,9 milijardi ljudi. Imovina 2153 svjetska milijardera premašuje ono što posjeduje 4,6 milijardi ljudi, a u posljednjih 10 godina broj milijardera se – udvostručio! Podatke o tome da šačica bogataša drži više imovine nego 60% svjetske populacije objavio je u studiji „Vrijeme za zaštitu“ Oxfam, britansko neprofitno udruženje, sastavljeno od 19 humanitarnih organizacija čiji je fokus borba za smanjenje siromaštva. Izvještaj o „raspoređenosti“ svjetskog bogatstva objavljuju redovito dan uoči početka Svjetskog ekonomskog foruma u švicarskom Davosu, najvećeg sastanka svjetskih bogataša, financijaša i političara.

Bill Gates bori se za ravnopravnost Bill Gates: Bogati bi morali plaćati puno veće poreze!

Posebno ugrožene žene

Oxfam je dio Saveza za borbu protiv nejednakosti, globalne koalicije organizacija i aktivista civilnog društva koji od 18. do 25. siječnja održava niz događaja u 30 zemalja, uključujući Indiju, Keniju, Meksiko, Pakistan, Južnu Afriku, Ugandu i Veliku Britaniju, na kojima promoviraju rješenja za smanjenje nejednakosti i zahtijevaju da gospodarstvo radi za sve, a ne samo za privilegirane.

– Jaz između bogatih i siromašnih ne može se riješiti bez liberalizacije politika koje bi smanjile nejednakost i ako se premalo vlada na to obveže – istaknuo je predstavnik indijskog Oxfama Amitabh Behar, koji ih zastupa u Davosu ove godine. Iz Oxfama poručuju da se ovaj duboki raskol temelji na pogrešnom i seksističkom ekonomskom sustavu; potkrepljuju to podatkom da 22 najbogatija muškarca svijeta imaju više novca nego sve žene u Africi. Žene dnevno troše milijarde neplaćenih sati na kuhanje, čišćenje i brigu za obitelj, zbog čega se mnoge ne mogu obrazovati ni zaposliti. Vrijednost neplaćenog rada žena starijih od 15 godina triput je veća od vrijednosti globalne tehnološke industrije, iznosi 10,8 tisuća milijardi dolara godišnje.

euri OXFAM Broj milijardera udvostručen, cijenu plaćaju žene

Posebnu kritiku uputili su poreznoj politici vlada koje se neadekvatnim neprogresivnim oporezivanjem najbogatijih pojedinaca i kompanija odriču novca kojim bi najugroženije, ponajprije žene, mogli izvući iz siromaštva. Predlažu i rješenja: ako u sljedećih 10 godina samo jedan posto najbogatijih bude plaćao tek 0,5% veće poreze, može se otvoriti 117 milijuna radnih mjesta u sektorima poput zdravstva, obrazovanja i skrbi za starije i djecu. Oxfam smatra da je nejednakost izvan kontrole zbog ekonomskog sustava koji, s jedne strane, isključuje žene, a s druge, milijarderima omogućava gomilanje bogatstva od čega društvo nema puno koristi. Čak je i multimilijarder Bill Gates ustvrdio da bi bogati trebali plaćati više poreza. Koliko “gori”, postalo je jasno i lani kad je sudionik Davosa, nizozemski povjesničar Rutger Bregman okupljene optužio za licemjerje:

Lamentiraju o filantropiji

– Umjesto o filantropiji, sudionici foruma trebali su govoriti o glavnoj temi u borbi protiv nejednakosti – o izbjegavanju plaćanja poreza bogataša – rekao je i dodao da je 1500 privatnih aviona doletjelo u Davos da čuje Sir Davida Attenborougha kako govori o uništavanju planeta.

Bogataši počeci Nisu uvijek bili bogati: Evo kako su ovi bogataši zarađivali za život

– Bogati jednostavno ne plaćaju svoj pošteni dio. Čini mi se kao da sam na vatrogasnoj konferenciji i nikome nije dopušteno govoriti o vodi – poentirao je tada Bregman, autor knjige “Utopija za realiste i kako možemo izgraditi idealni svijet”.

Zaklada Novo Sutra
Altruizam, a ne egoizam
Projekt koji će pogurati čitavu generaciju mladih
  • Avatar Čepiga.
    Čepiga.:

    Tako je, za sve probleme svijeta je kriv bijeli covijek.