Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Herc-iskrice

Dva žuta

23.03.2006.
u 18:43

Sedam najvećih stranaka u BiH dogovorile su se o izmjenama i dopunama Daytona. Sad dogovoreno još "samo" trebaju ratificirati parlamentarci. Kažu kako je sporan samo jedan parlamenatrac, pa će tko zna po koji put o svima u BiH odlučivati samo jedan. (M)učiteljica života se ponavlja. Da smo se ranije sreli, bilo bi drukčije sve, kaže ljubavna pjesma, koja u BiH ima svoju inačicu: Da smo se drukčije sreli, bilo bi ranije sve! Zato jedan hercegovački stogodišnjak od rođenja živi u istom selu, a promijenio je desetak država!

Rodio se 1906., dok su Hercegovinom još drmali age i begovi, a kad su mu bile dvije godine, Bosnom i Hercegovinom potpuno je zagospodarila Austro-Ugarska. Nakon Prvog svjetskog rata došla je najstarija Jugovina, potom Banovina i NDH, pa Titova Juga. Prije 15 godina utemeljuje se Republika BiH, dvije godine potom HR Herceg-Bosna, pa daytonska BiH. Što će biti dalje, odgovor zna samo vjetar, a u BiH i dalje razni vjetrovi pušu. BiH se još od Berlinskog kongresa hranila izvana, a izjedala iznutra. Što na svoj način objašnjava spomenuti stogodišnjak kojega su pitali što je to jeo pa doživio stotu.

Nije važno, sinko, što ti jedeš, već što jede tebe mudro je odgovorio. Dok opet jedni misle kako je Bosna (i Hercegovina valjda) vječna i neuništiva. Kao jedan stanovnik iz Visokog, gdje su navodno pronašli piramidu, koji tvrdi da su Egipćani zapravo izbjeglice iz toga bosanskog mjesta. Pa Bosna (i Hercegovina), navodna miljenica Europe, nastavlja kaskati za njom. A ona se spram BiH ponaša kao Hercegovac spram sina koji mu je već slupao nekoliko automobila. Tata, kad ćeš mi kupiti "golfa peticu"? upitao je sin razmetni. Čim iziđe "golf devetka" uzvratio je otac.

Pa oni koji su u BiH Europi najbliži strpljivo čekaju svojih pet minuta. Sliče onom hercegovačkom nogometašu koji se našao u jednoj bh diskoteci. Igraš li? upita ga jedna sponzoruša. Ne, imam dva žuta objasni nogometni Ero s ovoga svijeta.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije