Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ulice

Dva od tri međimurska grada nemaju ulice nazvane po ženama

'VARAZDIN/MEDJIMURJE- 17.07..09., Cakovec, Hrvatska- LJETO U MEDJIMURJU- Medjimurska zupanija- Grad Prelog. Photo: Vjeran Zganec-Rogulja/Vecernji list'
'Vjeran Zganec-Rogulja/Vecernji l'
30.01.2012.
u 14:14

– To je ogledalo našeg društva koje ne vodi računa o rodnoj osviještenosti – kaže Roberta Barat

Liječnik i prosvjetitelj Ivo Kečkeš te pučki pisac, pjesnik i skladatelj Ivan Glavina posljednji su u Prelogu dobili svoje ulice. U novosagrađenom južnom dijelu grada prema odluci Gradskog vijeća dvije su ulice nazvane po tim istaknutim Preložanima. Ivan Glavina najpoznatiji je po pjesmi “Trsek moj, zbudi se”. Prelog danas ima više od 40 ulica, no zanimljivo je da ni jedna nije nazvana po nekoj slavnoj ženi!

Svoje ulice tako imaju knezovi Branimir i Domagoj, kralj Petar Krešimir IV., Vladimir Nazor, Vinko Žganec i Dragutin Domjanić, a nemaju je, na primjer, jedna Ivana Brlić Mažuranić ili Katarina Zrinska. Ista je situacija i u Murskom Središću. Od četrdesetak ulica ni jedna ne nosi ime po nekoj slavnoj ženi iz povijesti glazbe, likovne umjetnosti ili književnosti. Ulice imaju Nikola Tesla, Vinko Žganec, Josip Broz Tito, Rade Končar, Ivan Gundulić, Ruđer Bošković...

– To je ogledalo našeg društva koje ne vodi računa o rodnoj osviještenosti. U Hrvatskoj imamo velik broj žena koje su se dokazale na umjetničkom polju ili kao revolucionarke, a nemaju svoju ulicu. To je preslik statusa žena u današnjem društvu – kaže Roberta Barat, predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova u Međimurskoj županiji. Primjer su i školski udžbenici u kojima je, dodaje, više fotografija konja nego žena. Ulice se imenuju na prijedlog posebnih povjerenstava u kojima su obično predstavnici političkih stranaka.

U Čakovcu je situacija nešto bolja, no od ukupno 160-ak ulica na prste se mogu prebrojiti one koje su nazvane po ženama.

Ključne riječi

Komentara 4

FE
ferenc
19:20 30.01.2012.

a koja su to tri grada u medjimurju,ja znam samo za cakovec.Mursko sredisce !!!!gdje je to u Sloveniji

KA
katharinaeci
09:36 31.01.2012.

Dobro jutro FERENC , Kaj ti noc bila duga pa se nisi naspal ? Pred nosom ti stoji slika i znak PRELOG. Ajde na spavanje........!!!!!!!

FE
ferenc
12:09 31.01.2012.

A je to su malo veca sela a takovih je u Medjimurju kak sam cuo najmanje 10.Nazalost nesto takvo ima samo u Hrvatskoj,gradovi po 2 ili 3 tisuce stanovnika i mjestani sretni a neznaju da moraju vise novaca izdvajati na komunalijama i ostalim stvarima samo zato jer se malo vece selo zove grad.Onda nek sva ta malo veca sela budu gradovi i nek koriste drzavu i mjestane,zato i Hrvatska propada

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije