Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 18
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Župan Koren:

'Ostojić je blefer, pozer. Jovanović će biti pojačanje samo ako u Saboru budu dizali utege'

Darko Koren
Foto: Marijan Sušenj/Pixsell
1/4
02.07.2014.
u 12:49

Koprivničko-križevački župan nije poštedio ni aktualne ministre Tihomira Jakovinu i Milanku Opačić

Koprivničko-križevački župan Darko Koren (HSS) danas se na tradicionalnoj kavi s novinarima obrušio na ministre koje je nedavno smijenio SDP-ov premijer Zoran Milanović – ministra zdravlja Rajka Ostojića i ministra znanosti, obrazovanja i sporta Željka Jovanovića.

– Znate da sam ja kontinuirano imao korespondenciju s našim ministrima, s onim svojim pismima. Nažalost, dva moja ljubimca više nisu ministri – započeo je monolog Koren i potom se prvo ''obrušio'' se na Ostojića.

Kritika na kritiku

– Upitni su svi oni veliki projekti i obećanja koja je on prilikom svojih desanta na Koprivnicu davao. Od sigurnih obećanja danih u vrijeme predizborne kampanje prije više od godinu dana, o gradnji odjela pedijatrije i kupnji magnetne rezonancije, nažalost, mislim da neće biti ništa. S novim ministrom, gospodinom Vargom, sada ću ponovno pokrenuti tu temu. Smatram da je krajnje neozbiljno i neodgovorno na takav način funkcionirati – kazao je Koren te komentirao smjenu ministra Jovanovića.

– Za nama su ostali njegovi repovi. Prije svega, status bivšeg ravnatelja koprivničke srednje škole Zdravka Saboleka kojeg je ministar smijenio, uz još 14 ravnatelja u Hrvatskoj. Znate da to ima pravno vrlo velike reperkusije, postoje prvostupanjske presude u korist bivših ravnatelja, a neki su već dobili i drugostupanjske, dakle konačne presude. Pokrenute su privatne tužbe protiv Ministarstva za naknadu štete prouzročene tim odlukama. Ni jedna od njih nije ispod milijun kuna, a ima ih 14. Pa, sad ja pitam javno bivšeg ministra Jovanovića tko će platiti tih 14 milijuna kuna. On sigurno neće. On je ojačao klub saborskih zastupnika. Zamislite koje je to pojačanje. Samo na "kilaži" i eventualno ako budu dizali utege u Saboru, onda je on pojačanje. Malo možda i cinizam izvire iz mojih usta jer jednostavno ne znam kako bih ocijenio taj njihov rad i odluke. To je katastrofa – izjavio je pa nastavio komentirati Ostojićev rad.

– Oduvijek sam, od njegova dolaska i upoznavanja s njim govorio da je to blefer i nekompetentna osoba. Dakle, pozer koji ne zna raditi taj posao i apsolutno ne stoji iza onoga što radi i govori. Isključivo se sve svodilo na njegov PR. I tako je to završilo, ali za nas sada od toga nema koristi. Možemo se samo na neki način nasladiti što ih više nema. Ali mene to ne zadovoljava. Mene bi zadovoljilo da novi ministar Varga dođe i kaže "da, masterplan bolnica je dobar i donijet će nam to, to i to...", ali njegova je prva izjava bila da masterplan ne valja ništa. Da će on to sve poništiti ili revidirati. Onda, kad je dobio nakon nekoliko dana packe u komitetu, malo je revidirao svoje mišljenje i rekao da je masterplan dobar i da će ga on malo doraditi. Druga izjava koju je dao jest da će hrvatske bolnice za pet godina biti najbolje u Europi, ne znam što vi mislite o tome, ali meni se smuči u želucu. Nadam se samo da će se ministarstvo kao institucija držati svoje obveze koja je dana. Mi smo, na kraju krajeva, projekte za pedijatriju napravili, ishodili smo nekakvu dokumentaciju i dozvole za to, osigurali smo prostor za magnetnu rezonanciju. Znači, postoji nekakav trag, nije to na vrbi svirala, a izgleda da ipak jest – kazao je župan.

Na meti kritika i Opačić

Koren je "piknuo" i potpredsjednicu Vlade i ministricu socijalne politike Milanku Opačić. Nedavno je i njoj poslao pismo vezano uz projekt gerontodomaćica, zbrinjavanja osoba u njihovim kućama.

– Također je ukinut, kao i mnogo toga, i prepušten nama, kako oni to nazivaju, lokalnim šerifima. Znači oni donesu odluku da županije preuzmu državne urede za urbanizam i graditeljstvo, mi to preuzmemo pod uvjetom da oni to plaćaju. Nakon godinu dana, oni donesu odluku i zakon da oni to više ne plaćaju, pa sad vi plaćajte. Donesu odluku o subvencijama za prijevoz srednjoškolaca pa nakon godinu dana to smanje za pola, a sad se priča da će sasvim ukinuti. Pa sad ti, župane, reci roditeljima da toga više nema i da  nisi ti kriv, nego oni. Isto tako, i ta briga o starijim osobama u kućama. Ni toga nema više. Sad mi moramo ponovno tražiti neka rješenja da barem u nekakvom približnom opsegu usluga to održimo jer je taj projekt bio dobar – pojasnio je.

Četvrtog ministra kojeg je spomenuo bio je Tihomir Jakovina, ministar poljoprivrede.

– Prekjučer je bio u posjetu Koprivničko-križevačkoj županiji. Među ostalim, posjetio je tvornicu u Apatovcu, što je legitimno jer je tvornica od Tedeschija. Nakon toga, Laboratorij za mlijeko, što je isto u redu jer je to ustanova koja je sastavni dio njegova ministarstva. I treće, imao je predavanje i radni sastanak u Viskom gospodarskom učilištu u Križevcima. Pokušaju da tom radnom sastanku i skupu prisustvuju župan i gradonačelnik Križevaca je onemogućen. Imam pismeno obrazloženje iz kabineta ministra. Kao razlog je naveo da ne dopušta da budem prisutan zato što 3. veljače nisam bio na radnom sastanku kad je on bio u Koprivnici. To je tako djetinjasto i bedasto da ne mogu vjerovati da je to došlo iz kabineta ministra. Inače, taj dan je bio izvršni odbor Zajednice županija gdje sam bio predlagač triju točaka koje sam zastupao. Radnom sastanku s Jakovinom prisustvovao je moj zamjenik Sobota, dakle kao da sam i ja bio tamo. To je čudo. A još je čudnije obrazloženje zašto ne smije tamo biti gradonačelnik Križevaca, ali to neka vam on kaže – zaključio je Koren.

Komentara 8

Avatar CorleoneMichael
CorleoneMichael
13:35 02.07.2014.

Nema ama baš ni jednog kvalitetnog ministra u aktualnoj Vladi... Žalosno ali istinito...

CR
CroHR123
13:37 02.07.2014.

Odlično rečeno!

RO
rogstrug
13:32 02.07.2014.

Ministri su ljubitelji Alan Forda...on im je uzor.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije