Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ostavljena u Velikoj Gorici

Dva i pol mjeseca djevojčici ne mogu utvrditi identitet

djevojčica Sirijka Nazorova
Foto: Borna Filić/PIXSELL
1/6
22.12.2015.
u 12:11

Apsurdno je da institucije R. B. malo priznaju, a malo ne priznaju kao oca djevojčice pa ga je policija prijavila zbog povrede prava (svog)

Već su prošla dva i pol mjeseca otkako je u Dječji dom u Nazorovoj ulici u Zagrebu dopremljena djevojčica pronađena u parku u Velikoj Gorici, a još se uvijek sa sigurnošću ne može reći tko je ona zapravo.

Pronašli još troje djece

S obzirom na to da nije ni potvrđen ni utvrđen njezin identitet, nadležni centar za socijalnu skrb i ne može pokrenuti daljnji postupak kojim bi se rasplela budućnost djevojčice. Naime, dulje od mjesec dana čeka se nalaz analize DNK kojim bi se trebala potvrditi, ili osporiti, tvrdnja 24-godišnjeg R. B. da je on otac četverogodišnjakinje za koju kaže da se zove Mirjana Paris i da je u parku ostala sama nakon što se on posvadio s njezinom majkom za koju je vjerovao da je dijete odvela sa sobom. U Centru za socijalnu skrb u Velikoj Gorici, nadležnom za ovaj slučaj, kažu da analiza DNK traje predugo, ali da ništa ne mogu poduzeti – pa tako ni odlučiti može li je i tko od obitelji posjećivati – dok taj nalaz ne stigne. Isto misle i u domu u Nazorovoj u kojem se čude što se ništa konkretno ne događa iako se radi o malom djetetu. U cijelom je ovom slučaju poprilično apsurdno što R. B. za institucije malo jest, a malo nije otac djevojčice. Naime, u zagrebačkoj policiji kažu da još uvijek traje istraživanje iako su upravo oni R. B. kazneno prijavili zbog povrede prava (svog) djeteta.

Istovjetnu su prijavu dobili i roditelji R. B. koji su, za razliku od svog sina, bili i pritvoreni. U njihovoj kući nedaleko od Velike Gorice policija je bila pronašla još troje djece bez valjanih dokumenata, koju su također bili smjestili u dom u Nazorovoj. U međuvremenu se za dvoje djece potvrdilo da su njihova unučad – jedna je kći R. B., odnosno starija sestra Mirjane Paris, a beba od nekoliko mjeseci dijete je njihova drugog sina. Po to dvoje djece došli su njihovi očevi, a treća djevojčica, zajedno s Mirjanom Paris, još je uvijek u domu jer se čeka dolazak njezine majke.

Mama i ne pita za kćer

I Mirjana Paris čeka svoju mamu, ali ona se sve ovo vrijeme nije javila i pitala za nju. Nakon svađe s djevojčičinim ocem otišla je sa sestrom blizankom Mirjane Paris navodno u Italiju, gdje su i živjeli. Njezin je mobitel isključen pa je zatražena pomoć Interpola. – Djevojčica je dobro, sve više govori hrvatski i igra se. S rođakinjom koja je ostala kod nas u domu uopće se ne poznaje – kazala je o Mirjani Paris ravnateljica doma Jasna Ćurković Kelava.

U prvi tren, kada se mislilo da je djevojčica pronađena u parku malena izbjeglica, u dom su se javljali mnogi koji su joj htjeli pružiti toplinu doma. Kada se utvrdilo da se radi o romskoj djevojčici, ti su pozivi prestali.  

>>Ocu koju je ostavio kćerkicu u parku prijeti do tri godine zatvora

>>U Nazorovoj i dvije sestre male Mirjane

Komentara 5

HO
homofob
13:27 22.12.2015.

Da li roditelji sami sebe smatraju Ciganima je nevazno ako netko zeli posvojiti ovu zaista slatku curicu. Mozda bi to i bilo najbolje rjesenje za sretnu buducnost djeteta da joj se dade dom kod ljudi koji bi ju razmazili, voljeli i omogucili joj dobro skolovanje i odgoj u vise uobicajenoj kulturi nego je ova u kojoj do sada raste. Jos samo kada bi birokrati pomakli guzice pa da se cudesni blagoslov Bozica dogodi i ovom malom andelcicu!

DU
Deleted user
14:03 22.12.2015.

Staviti malu u popravni dom dok ne prizna!

TH
than
02:51 23.12.2015.

DNK analiza traje predugo ?!?! Pa za ljencine da, inace ne traje toliko dugo. Problem je sto nisu 'podmazali' gdje treba pa bi vec odavno bila obavljena. Isto i ja imam slucaj. Prebacuju nesto od djeteta vec mjesec i pol dana. Da su pjeske lagano krenuli vec bi dosli i vratili se nazad.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije