Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Dva desetljeća sam bez posla, ali bavit ću se uzgojem bilja

Radivojka Potkrajac zahvaljujući projektu Ženske grupe Korak i partnera dobila je novu priliku za (samo)zapošljavanje
21. prosinca 2014. u 12:06 1 komentara 609 prikaza
žene
Foto: Dominik Grgurić/Pixsell

Nezaposlena sam već dva desetljeća. Kada sam bila u najboljim godinama za rad moja je tvrtka otišla u stečaj i završila sam na burzi. Imam obiteljsko imanje od roditelja na kojem pet, šest godinama uzgajam povrće. Posadila sam i grah. Sada sam stekla nova znanja o ljekovitom i samoniklom bilju.

Vjerujem da će to u budućnosti biti moje i zanimanje moje obitelji- rekla je Karlovčanka Radivojka Potkrajac.

Poljoprivreda i turizam

Šansu za samozapošljavanje dobila je zahvaljujući projektu Ženske grupe Korak i partnera “Nove vještine za jednake mogućnosti” vrijednog 191.990,74 eura. Od toga je 149.656,80 eura bespovratno.

Uključena je 61 žena iz Karlovca, Ogulina, Slunja, Vojnića, Plaškog i Krnjaka. Osim za ljekovito bilje educirale su se i za zanimanje mljekar-sirar i voćar. Nakon što su prošle teoriju i praksu, njih 23 sada izrađuju poslovne planove.

Projekt traje do ožujka 2015., pa bi se i njihove poslovne ideje mogle početi realizirati od sljedeće godine.

– Oduševila me praksa u Kozjači. Po tolikom bilju samo gazimo, a može se itekako koristiti. Imam OPG na kojem proizvodim pekmeze i džemove, a sada sam željela nešto naučiti i o samoniklom bilju. Potaknula me jedna gospođa koja je na sajmu tražila sušenu lipu, za čaj. Imamo i bazgu, kamilicu, majčinu dušicu...

Puno smo naučili i nadam se da će otvoriti neko mjesto za otkup ljekovitog bilja- kaže Milica Gojsović iz Točka. Zorka Jovetić iz Plaškog s prijateljima radi na razvoju turizma. Educirala se za mljekarstvo, a svoju priliku vidi u proizvodnji sira.

Uključene žene posebno je oduševilo studijsko putovanje u Primorsku-goransku županiju gdje su imale priliku upoznati se s primjerima dobre prakse. Posjetile su OPG-ove koji su spojili poljoprivredu i ruralni turizam.

Zarađuju od kuće, a tako bi ubuduće trebale i nezaposlene žene uključene u ovaj projekt po čijem će završetku dobiti certifikat zahvaljujući kojem mogu pokrenuti vlastiti posao ili raditi u OPG-u.

Naučiti ih da zarađuju

– Cilj nam je smanjiti nezaposlenost, točnije povećati zapošljavanje i samozapošljavanje žena u ruralnom području, naučiti ih kako zarađivati od poljoprivrede- napominje voditeljica projekta Daria Jakšić.

Vrlo je važno što polaznice imaju pravnu pomoć, ali i oko poduzetničkog početka.

Predavanje Ivana Đikića na Filozofskom fakultetu
UPUTE GRAĐANIMA
Ivan Đikić: Ne širite histeriju, evo što trebate činiti kod pojave koronavirusa
HAMAG-BICRO
Inovativna rješenja
Hrvatski softverski sustav HECTA uspio je e-Commerce kupnju pojednostaviti, a uskoro će se implementirati i na strana tržišta