Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SVEUČILIŠTE U ZAGREBU

Dva dekana i dvije prorektorice u utrci za Bjeliševo mjesto

Damir Boras
Foto: Duško Mirković/Pixsell
1/4
02.04.2014.
u 17:00

Novi, 83. po redu zagrebački rektor dužnost će preuzeti 1. listopada

Novog rektora Zagrebačkog sveučilišta, koji će dužnost preuzeti 1. listopada i obnašati je do 31. rujna 2018. godine, Senat Sveučilišta izabrat će u utorak 15. travnja.

Programi objavljeni

Svaki od njih već je obznanio svoje programe, a službeno će ih članovima Senata predstaviti u utorak 8. travnja. Unatoč tome što izbor tek predstoji, kuloari već “znaju” tko će naslijediti aktualnog rektora Aleksu Bjeliša. Najviše šanse daju 63-godišnjem Damiru Borasu, koji je kao inženjer elektrotehnike prije pet godina izabran za dekana Filozofskog fakulteta. Kolege za Borasa kažu da je uglađeni zagrebački gospodin i kako nisu sigurni može li se u sukobima i polemikama izboriti za interese Sveučilišta.

– U stanju sam svakom parirati, ali na akademski način, kao što sam to uvijek činio. Čak su me kritizirali da sam u nekim situacijama bio preotvoren i predirektan. Sigurno je da sam više od mnogih rekao i napravio – odgovara Boras.

Govori četiri svjetska jezika, dva klasična, a služi se makedonskim i slovenskim, i to, kaže, dosta dobro. Kuloari kažu da ga podržavaju veliki fakulteti – njegov matični, ekonomija, pravo, medicina, veterina...

Dekana FER-a Nedjeljka Perića u akademskim krugovima prati glas klasičnog, konzervativnog profesora.

– A stalno se borim za promjene. Spreman sam, uvažavajući stanje u kojem smo, pokrenuti razvoj uz primjenu svih modernih tehnologija i u komunikaciji, nastavi, svemu – kaže 64-godišnji Perić, kojeg je, prema pričama dobro upućenih, aktualni rektor Aleksa Bjeliš nagovorio da se kandidira za rektorsku dužnost. Prorektorica Melita Kovačević za najbližu Bjeliševu suradnicu došla je s Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta. Za 56-godišnju psihologinju koja je diplomirala i fonetiku suradnici kažu da je zahtjevna.

– Trenutačno nisam zainteresirana izlaziti u javnost s bilo kakvim izjavama – kratko nam je kazala.

Mladost – prednost

Najmlađa kandidatkinja za rektora sadašnja je prorektorica Blaženka Divjak. Četrdesetsedmogodišnja matematičarka svoj je program predstavljala od “vrata do vrata”, odnosno svakom članu Senata posebno. Dio članova akademske zajednice smatra da je premlada za mjesto na koje reflektira.

– Obama je sa 47 godina postao predsjednik SAD-a. Treba nam novo lice i nova energija, znam kako posložiti tim i mislim da imam široku podršku – uzvratila je. Rektor Sveučilišta u Zagrebu bira se na četiri godine, a ista osoba tu dužnost može obnašati najdulje dva mandata.

>> Netko od njih postat će novi rektor ZG Sveučilišta

>> Cilj novoga rektora– pretvoriti Zagrebačko sveučilište u najvažnije u ovom dijelu Europe

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije