Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Dva dana nakon štrajka lektora prijete blokadom

Fakultetsko vijeće traži od Vlade da hitno iz procedure povuče zakone o sveučilištu, znanosti i visokom obrazovanju
09. svibnja 2011. u 21:00 0 komentara 8 prikaza
\'12.11.2010., Filozofski fakultet, Zagreb - Primopredaja donacije knjige Doma ruske dijaspore Aleksandar Solzenjicin Filozofskom fakultetu. Donacija je vrijedna 99.492 rublja. Prof. dr. sc. Damir Bor
Foto: \'Antonio Bronić/PIXSELL\'

Djelatnici Filozofskog fakulteta u Zagrebu opet prijete štrajkom. Fakultetsko vijeće donijelo je odluku kojom zahtijevaju od Vlade da iz procedure hitno povuče zakone o sveučilištu, znanosti i visokom obrazovanju.

Tvrde da ugrožavaju autonomiju sveučilišta i da potiču komercijalizaciju i privatizaciju visokog školstva. Isti taj stav još prošlog tjedan obznanili su i svi dekani pravnih fakulteta, a nezadovoljstvo se, priča se po akademskim krugovima, širi i na druge fakultete.

Razloga za štrajk imaju i lektori koji, za razliku od onih sa zagrebačkog Filozofskog fakulteta, neće dobiti povećanje plaće za otprilike 1000 kuna.

Za to su se štrajkom izborili jedino lektori sa zagrebačkog Filozofskog fakulteta, s kojima je dekan potpisao posebni kolektivni ugovor na temelju kojega će im se izvan proračuna isplaćivati dodatak na plaću.

– Morali smo se odreći koeficijenta za prva četiri mjeseca ove godine i veća će nam se plaća početi isplaćivati počevši s plaćom od svibnja. I dalje želimo donošenje nove uredbe koja bi bila obvezujuća za sve i koja će svim sveučilišnim lektorima povećati plaću – kaže Darja Damić Bohač, viša lektorica za odsjeku za romanistiku. Dodala je i kako je poražavajuće da su se njihovi zahtjevi ostvarili tek kad su najavili masovni prosvjed i prekid nastave.

– Zadovoljan sam rješenjem, a podržao ga je i Nezavisni sindikat znanosti– kaže dekan Damir Boras.

A1
BRZINA JE VRLINA
3 razloga zašto je 5G tehnologija bitna za budućnost gaminga
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.