Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
upozorenje

Dva američka bombardera nadlijeću Južnu Koreju kao odgovor na nuklearni pokus Pjongjanga

Kim Jong UN
Foto: Reuters
1/5
13.09.2016.
u 07:51

Cilj nadlijetanja zrakoplova je "uputiti jasno upozorenje Sjevernoj Koreji zbog njezinih nuklearnih pokusa kako bi se spriječila svaka nova provokacija", rekao je novinarima Moon Sang-Gyun, glasnogovornik južnokorejskog ministarstva obrane.

Dva američka bombardera B-1B nadlijetala su Južnu Koreju demonstrirajući silu prema Sjevernoj Koreji, četiri dana nakon njezina petog nuklearnog pokusa.

Nadzvučni zrakoplovi su oko 10.00 sati (3.00 sata po srednjoeuropskom vremenu) ušli u južnokorejski zračni prostor iznad američke zračne baze Osan u Pjeongtaeku, 64 km južno od Seula.

Svaku letjelicu koja je došla iz zračne baze Andersen na otoku Guamu, u Tihom oceanu, pratili su američki i južnokorejski lovci.

"Današnja demonstracija je samo jedan primjer čitavog niza vojnih mogućnosti ovog čvrstog saveza čija je zadaća osigurati i ojačati odvraćanje", rekao je general Vincent Brooks, zapovjednik američkih snaga u Južnoj Koreji.

"Sjevernokorejski nuklearni pokus je opasna eskalacija i neprihvatljiva prijetnja", dodao je general, još jednom istaknuvši "nepokolebljivo zalaganje" Sjedinjenih Država za obranu svojih saveznika na tom području.

SAD će "donijeti nužne mjere u tu svrhu, putem operacija kao što je današnja i raspoređivanja sustava THAAD (Terminal High Altitude Air Defense) na korejskom poluotoku", dodao je smjerajući na američki proturaketni štit koji će se postaviti u Južnoj Koreji.

Kina se odlučno usprotivila raspoređivanju te ultrasofisticirane tehnike blizu njezine granice, ocijenivši da bi se mogla iskoristiti za promatranje njezinih vojnih sustava.

Cilj nadlijetanja zrakoplova je "uputiti jasno upozorenje Sjevernoj Koreji zbog njezinih nuklearnih pokusa kako bi se spriječila svaka nova provokacija", rekao je novinarima Moon Sang-Gyun, glasnogovornik južnokorejskog ministarstva obrane.

Washington je i ranije izvodio ovakve prelete kao odgovor na prošle nuklearne pokuse Pjongjanga.

U Južnoj Koreji je stacionirano oko 28.500 američkih vojnika.

>>Sjeverna Koreja spremna za novi nuklearni test bilo kada, SAD šalje bombardere

>>Sjeverna Koreja izvela najveći nuklearni pokus dosad! Obama: Ove provokacije imat će ozbiljne posljedice

Komentara 7

Avatar plimni_val
plimni_val
12:09 13.09.2016.

Veliki Vođa ne podiže ništa teže od role wc papira. Sav se zaokružio. A frizura raritet.

GO
gooniegoogoo
23:35 13.09.2016.

živila USA

AA
aabbcc
09:45 13.09.2016.

Dva američka bombardera pokazuju južnjacima ko im je Gazda i da da mogu samo sanjati o slobodi i nezavisnosti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije