Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U sudnici gledan materijal osam nadzornih kamera

Dužnović nije mogao gledati snimke krvoprolića

dužnović-snimka
Marko Prpić/Pixsell
12.11.2009.
u 14:26

Mučne snimke nadzornih kamera, njih osam, iz Raiffeisen banke u Sesvetama, prikazane su danas u sudnici zagrebačkoga Županijskog suda.

Kazimir Dužnović gotovo sat vremena sjedio je danas u sudnici zagrebačkoga Županijskog suda pognute glave. Čovjek koji se tereti za teško ubojstvo policajca Ivana Grbavca (24) te ranjavanje četvorice njegovih kolega u pljački RBA banke u Sesvetama u svibnju ono što se prikazivalo u sudnici očito nije mogao gledati.

Različito mišljenje
A prikazivale su se mučne snimke osam nadzornih kamera u RBA banci i oko nje na kojima se Dužnović vidi kako odjeven u bijelu trenirku, sa šiltericom na glavi te s torbom preko ramena ulazi u banku. Vidi se i trenutak kada iz torbe vadi kalašnjikov, kada ne dopušta jednom klijentu da iziđe iz banke te kada stranke iz pretprostora tjera u poslovnicu.

Vidi se i kako uzima novac iz ladica, kako ima spušten kalašnjikov, u dva ga navrata podiže te iz njega puca. Vidi se kako puca u vrata banke te policajca Boška Ćenana koji se nalazi pred bankom. Na snimkama se vidi i kada trojica policajaca, među kojima je i Ivan Grbavac, ulaze u banku, vidi se njihovo kretanje te trenutak Grbavčeve smrti.

A upravo je trenutak Grbavčeve smrti najstrašniji, najmučniji i najsporniji na snimkama. Čak ni nakon ponovljenog gledanja, kombiniranog tako da se odjednom vide snimke s četiri kamere, nitko tko je danas sjedio u sudnici ne bi znao reći što se dogodilo. Točnije, svatko tko je sjedio u sudnici (sudsko vijeće, tužitelj, branitelj, novinari, publika) imao je svoje mišljenje o tome što je u tih nekoliko sekundi ili minuta vidio te sukladno tome tumačenje načina na koji je Grbavac umro.

Jer na snimkama se vidi oblak dima te Grbavac koji pada, dok se iza njegovih leđa vide njegovi kolege, od kojih jedan drži pištolj. No i dalje je nejasno odakle je i kako ispaljen smrtonosni hitac, budući da Grbavac prema obducentu ima ulaznu ranu na leđima, a izlaznu na glavi. S druge strane, prema balističaru, koji je analizirao samo barutne čestice, ulazna je rana na glavi.

Nezavisni vještak
Na snimkama se ne vidi je li Grbavac, koji je uglavnom u polupognutom položaju s pištoljem u rukama u pretprostoru banke, u bilo kojem trenutku Dužnoviću bio okrenut leđima.

Tim će se nelogičnostima baviti vještaci koji će obaviti kombinirano sudsko-medicinsko i balističko vještačenje. Zašto takvo vještačenje do sada nije napravljeno, nejasno je, no sud je odredio da balističko vještačenje neće obavljati vještaci MUP-a, već nezavisni vještak.

Ključne riječi

Komentara 7

BT
bili-tartuf
14:57 12.11.2009.

taj se je bija napija droge,..pa si je umislija da je u \"nekome gangserskom-filmu\"....

OB
-obrisani-
18:59 12.11.2009.

Koliko ja znam 7.62 i 9 mm je razlika i to drastična, a i izlazne rane su drugačije, kao i ulazne. Ovdje se očito taji da ga je krknuo kolega u tzv. prijateljskoj vatri, a sad ovom idiotu koji je pljačkao žele i to natovariti da bi prikrili svoju šlampavost, nesposobnost, neškolovanost i nestručnost u rukovanju s oružjem.

Avatar Rubirosa
Rubirosa
14:46 12.11.2009.

Ovo je malo usminkaniji Slogar.Kojeg je kalibra metak koji je ubio mladog policajca????

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije