Inventura rada Povjerenstva

Dužnosnici za pouku o sukobu interesa kažnjeni s milijun i pol kuna

dalija orešković
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
28.11.2016.
u 23:45

Od 2013. i 49 osuda bez novčanih kazni jer zbog proteka 12 mjeseci nisu bile moguće

Zbog kršenja Zakona o sprječavanju sukoba interesa dužnosnicima su od 1. siječnja 2013. u 243 slučaja izrečene novčane kazne od ukupno milijun i pol kuna, kako smo utvrdili temeljem godišnjih izvješća Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa. A ova bi godina mogla biti rekordna. K tomu, od 2013. izrečeno je 49 osuda bez novčanih kazni jer zbog proteka 12 mjeseci od prestanka dužnosti nisu mogle biti izrečene, na što Povjerenstvo uzaludno upozorava Sabor.

Opomene ne pomažu

Lani je utvrđeno 11 povreda načela djelovanja dužnosnika za što zakon ne predviđa sankciju, a i ove godine u 11 slučajeva dužnosnici nisu vodili računa o vjerodostojnosti i nepristranosti u obnašanju funkcije, među ostalima predsjednica države Kolinda Grabar-Kitarović, bivši drugi čovjek Vlade Tomislav Karamarko, Bojan Glavašević, Siniša Varga, Vedran Mornar... Za blaža kršenja izriču se opomene, 11 ove godine. Izricanje sankcija nije smisao rada Povjerenstva, naglasak je na edukaciji i prevenciji, o čemu govori i to što je i ove godine dano 140 mišljenja i 12 očitovanja. Govori li nam to što ni ove godine nije smanjen broj novčanih kazni, zasad 60, a najviše, 66, izrečeno ih je 2014., da kod dužnosnika nije ojačala svijesti da je dužnost prije svega odgovornost. Još ih ima koji zbog nepodnošenja imovinskog izvješća plaćaju kazne iako ih Povjerenstvo upozorava na propust uz dani novi rok za popravak. Od takvih koji ignoriraju zakonsku obvezu (153 preklani, 129 lani) i ove godine bilo ih je 22 za koje ni naknadno upozorenje nije bilo svrhovito pa su dobili kazne od 2000 do 40.000 kuna. Lani je Povjerenstvo zaprimilo 805 izvješća dužnosnika i u 239 slučajeva utvrdilo nepotpune ili pogrešne podatke, a 2014. čak u 559 predmeta od 1176. Što je odgovornija dužnost, kazna je veća pa su u ovoj godini najveće kazne zaradili kao saborski zastupnici Željko Kerum (40.000 kn, koliko i 2014. kao gradonačelnik), Luka Denona (10.000), bivša županica Marina Lovrić Merzel (8000) te nekoliko šefova ili članova uprava tvrtki u državnom vlasništvu i ravnatelja: Milan Dejanović, Ivan Švajger, Marijo Dokupil i Gordan Kolundžić (po 8000 kuna). Za teške sukobe interesa najteže sankcije se izriču i na najnižoj razini pa je lani načelnik općine Lopar Alen Andreškić kažnjen s 40.000 kuna, načelnica općine Marija Gorica Marica Jančić s 30.000 kuna, s koliko i načelnik Perušića Ivica Turić, te gradonačelnik Orahovice Josip Nemec (25.000), s tim da je o njihovim postupcima izviješteno i državno odvjetništvo. Povjerenstvo se na svojim stranicama nedavno pohvalilo presedanskom odlukom zagrebačke prekršajne sutkinje Slavice Radić koja je osudila tvrtku Facta Vera na 30.000 kuna kazne te odgovornu osobu Tonija Šegona, sina bivšeg pomoćnika ministra financija Branka Šegona, na 3000 kuna jer nisu Povjerenstvo izvijestili kad su od HBOR-a dobili 31 milijun kuna kredita iako je Branko Šegon kao dužnosnik imao 20% udjela u tvrtki.

Sjedenje na dva stolca

Česti prijestup dužnosnika i ove godine bio je neki od oblika nedopustiva sjedenja na dva stolaca, koje je moguće samo iznimno – za drugu javnu dužnost, bez naknade. Jedno je od temeljnih pravila do kojeg su i stari Rimljani držali da se na javnoj dužnosti zaborave privatni poslovi. Pogreške se događaju čak i na najvišoj razini pa čak osmero ministara Milanovićeve Vlade, dva zamjenika i sedmero pomoćnika ministara istodobno su bili i članovi upravnih vijeća agencija. Kako je još jedan ministar kažnjen zbog sukoba interesa, razmjerno njih je ove godine najviše sankcionirano, iako je kažnjeno i devet gradonačelnika (i dva zamjenika), osam pomoćnika ministara i načelnika općina (tri zamjenika), šest ravnatelja, petero saborskih zastupnika, tri člana uprava trgovačkih društava te samo po jedan župan i njegov zamjenik. Lani je novčano kažnjeno 18 načelnika općina i 13 zamjenika, osam gradonačelnika i devet zamjenika, sedmorica zastupnika, dvoje ministara i po jedan župan, zamjenik župana i član uprave tvrtke.      

>> Povjerenstvo: Miletić kažnjen s 3000 kuna, Pusić bez sankcije, Petrov može dodatno raditi

Komentara 1

ZR
Ze Roberto u
00:15 29.11.2016.

Jako nadahnut tekst.....čak i stari Rimljani bi pozavidjeli.....ali mi se čini da povjerenstvo "malo" više štiti drugove

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije