Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
neovisno o dogovoru

Dužnička kriza u eurozoni vratit će Hrvatsku u recesiju

\'28.12.2009., Zagreb - Novcanica od 200 kuna, ilustracija.  Photo: Davor Puklavec/PIXSELL\'
Davor Puklavec/Pixsell
27.10.2011.
u 19:43

Hrvatske tvrtke i država neće moći dobiti kredit 
jer će europske banke i države nastojati spasiti svoju glavu.

S dogovorom ili bez njega njega, dužnička kriza u eurozoni vratit će Hrvatsku u novu recesiju – prevladavajuće je mišljenje ekonomskih stručnjaka u Hrvatskoj. Ekonomski je institut jučer revidirao procjenu rasta za Hrvatsku u 2012. godini s ranijih 2 na najviše 0,8 posto uza velike ograde da do njega i ne dođe. Svako usporavanje ekonomije i pad BDP-a dovodi do masovnih stečajeva i otkaza, na što je Hrvatska posebno ranjiva jer je već i sada polovica radno-aktivnog stanovništva bez posla.

Prve velike posljedice dužničke krize u eurozoni već se u ovoj godini osjećaju kroz pad izvoza i skuplje zaduživanje. Hrvatska će 2011. iz proračuna izdvojiti dvije milijarde kuna više nego prošle samo za kamate, a za 2012. godinu prognoze su još lošije. Privatni sektor, banke i proračun iduće bi godine morali refinancirati 17 milijardi eura postojećih kreditnih obveza, a svi koji nešto znaju o stanju europskog financijskog sektora tvrde da će to biti jako teško. Europske će banke i njihovi vlasnici najprije spašavati sebe, a tek onda periferne države i tvrtke. Domaće tvrtke, na primjer, imaju oko 79 milijardi kuna kredita u stranim bankama pa, ako Hrvatska i ne zadrži dosadašnji kreditni rejting, još više kamate doći će im glave.

– Iako bi skori ulazak u EU trebao biti poticajan za domaće gospodarstvo, sadašnji problemi eurozone mogli bi značiti izostanak većih kratkoročnih koristi. Glavne političke stranke nisu pred izbore dale jasne odgovore o hitnoj fiskalnoj konsolidaciji. Ako odlučne akcije izostanu i nakon izbora, to bi moglo potaknuti nepovjerljivost financijskih tržišta i dovesti do pada kreditnog rejtinga s negativnim ekonomskim posljedicama – upozoreno je iz Ekonomskog instituta.

Komentara 29

Avatar Čobanković ( mlađi )
Čobanković ( mlađi )
19:59 27.10.2011.

Kako bilo da bilo Na***ali smo

KL
klokan13
20:05 27.10.2011.

Nalazimo se u živom blatu, a grana koju nam pružaju i kratka i trula.... nije dobro, dobro biti neće... uzdaj se use i ....

UK
Ugo Kajvez
19:53 27.10.2011.

Nema NIŠTA od silnih obećanih miljune, miljarde i neznam što sve ne ako uđemo u EU, ....... još ćemo morati plačati za spas druge .............. ahahahahahaha ...... trčite naivne ovce trčite u kuću koja gori ............ . Ovaj tzv financijskii spas koji svi trube je samo kratko ročan, ... i gura se problem pod tepih .............

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije