Naslovnica Vijesti Hrvatska

Dužnicima koji ostaju u CHF od danas 9,2 posto skuplji tečaj

Rate dužnika koji ostaju u CHF mogle bi se i smanjiti, padne li franak na povijesne razine
26. siječnja 2016. u 08:00 2 komentara 901 prikaza
švicarci
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Primjena fiksnog tečaja od 6,39 kn za švicarski franak istekla je danas i približno tri tisuće dužnika koji su odlučili nekonvertirati kredit, nego ostati u toj valuti, sljedeću će ratu plaćati po tržišnom tečaju.

Na današnji dan razlika između srednjeg tečaja HNB-a od 6,98 kn i dosadašnjeg fiksnog iznosi 9,2%, što znači da će im i rate, ne bude li većih oscilacija, biti toliko veće. Što se tiče dužnika koji su prihvatili konverziju, a ona još nije provedena, većina banaka za njih je produžila primjenu tečaja od 6,39 kn. Jedino će Zagrebačka banka, koja ima oko četvrtinu tržišnog udjela u stambenim kreditima, prijeći na tržišni tečaj za sve. No, kako saznajemo, i oni kane do sredine veljače provesti sve konverzije tako da bi eventualnu razliku mogli imati samo klijenti kojima je dospijeće plaćanja u prvoj polovici mjeseca. Ipak, klijentima koji su ih još jučer nazivali pitajući koliku ratu uplatiti, u poslovnicama nisu znali odgovoriti.

Banke još šalju izračune

Konverzija je zapravo uspjela, jer je, prema podacima banaka, na nju pristalo između 93 i 96% dužnika, a taj bi udio mogao i porasti jer neke banke još šalju ispravljene izračune i čekaju povratnu informaciju. Bilo je najava iz Mosta da bi se preispitivao zakon koji definira konverziju, no što vrijeme više odmiče, to postaje bespredmetno. Dužnici su dobili nove izračune, a nejasne najave samo unose zbrku. O odnosu države i banaka odlučivat će se na Ustavnom sudu i ta odluka ne može utjecati na prava i obveze dužnika. Provođenje konverzije se ubrzava, posebno u bankama koje nisu morale mijenjati izračune; u Zabi ju je prihvatilo 93% klijenata, a onima za koje je još nisu proveli, preplaćena razlika nastala primjenom fiksnog tečaja vratit će se na prvom anuitetu nakon konverzije. Hypo, RBA, Sberbank i Erste nastavljaju primjenu fiksnog tečaja do 1. travnja, a rok za prihvat konverzije Hypo je produljio do 31. svibnja.

Očekuju da će većinu konverzija provesti do kraja ožujka. RBA je svim dužnicima, neovisno o tome jesu li prihvatili konverziju, poslao nove izračune i još čeka odgovore. U Erste je 93% dužnika prihvatilo, a 40% realiziralo konverziju. OTP je obradio većinu konverzija i očekuje da će se ostali klijenti odazvati do kraja tjedna. Ako ne stignu, tečajna razlika ići će u preplatu. Čak 96% klijenata PBZ-a prihvatilo je, a 85% provelo konverziju. Očekuju da će sve završiti prije isteka fiksnog tečaja.

U nadležnosti Vlade

U HNB-u kažu da promjena zakona koja definira tečaj švicarskog franka nije u njihovoj nadležnosti te se njegove odredbe primjenjuju dok Vlada i Sabor ne odluče drukčije. To za Vladu sada nije prioritet, pogotovo ima li se na umu mali broj građana koji je odlučio zadržati franak. Njihove rate trenutačno će sigurno rasti, no s vremenom bi se mogle i smanjivati vrati li se franak vrati na povijesne razine.

>>Fiksirani CHF njemački institut bi brisao, a devalvacijom povećao rast BDP-a 11,8%

>>RBA šalje nove izračune konverzije CHF kredita u eurske

Elipso

  • hoggy:

    A sad ide nova komedija, IFO , HDZ-ov mozak, sugerira kontroliranu devalvaciju od 20 posto zbog konkurentnosti sto izravno za toliko pogadja duznike u eurima, a to su skoro svi.Istini za volju ta devalvacija je gotovo nuzna za nase gospodarstvo,al ... prikaži još!al bas me zanima je li HDZovo biracko tijelo spremo na kritike. Procjena je IFO-a da reforme moze provesti samo HDZova vlada. Zasto? Zato je bankarski lobi i MMF lobirao za HDZ (opcenito desnicu)da im osigura povrat ulozenog(kredita). Jer biraci SDP-a su prosjecno skolovaniji i brze reagiraju i kaznjavaju stranku za nepopularne metode. Prosjecan birac HDZ-a ce trpiti ako treba samo da su " njihovi" " domoljubi" na vlasti pa imao standard i 50% manji. To daje vise izgleda HDZ-u za bolne reforme.