Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
od županije

Duspara traži odgovor- Gdje je nestao novac za prijevoz srednjoškolaca?

prijevoz učenika
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/4
02.04.2014.
u 19:45

U prvoj rečenici priopćenja iz Županije navode kako im nije razumljiva vrsta službene komunikacije putem medija i javnosti, jer im je kako kažu, na taj način uskraćena prigoda na njega pismeno odgovoriti kako dolikuje pravilima poslovne komunikacije.

Gradska uprava Grada Slavonskog Broda posljednjih dana učestalo zaprima pritužbe nezadovoljnih roditelja učenika srednjih škola koji se žale da im je Brodsko-posavska županija ukinula pravo na sufinanciranje prijevoza do škole. Roditelji i učenici su nezadovoljni jer dio učenika koji u školu polaze s iste autobusne stanice imaju pravo na plaćeni prijevoz, a dio nema. Reagirajući na pritužbe roditelja gradonačelnik Mirko Duspara obratio se putem javnog dopisa, te od župana Brodsko-posavske županije Danijela Marušića zatražio hitno očitovanje o nastaloj situaciji. U dopisu se navodi kako je dio srednjoškolaca iz rubnih dijelova Slavonskog Broda, Vinogorja, Podvinja i Šestinca već vratilo svoje mjesečne karte prijevozniku, te da su time učenicima srednjih škola oduzeta ostvarena prava tri mjeseca pred kraj školske godine. Kako su pitanja vezana uz srednje škole u nadležnosti Brodsko-posavske županije, gradonačelnik Duspara je od župana Marušića zatražio odgovor na pitanje - što se dogodilo sa sredstvima iz usvojenog županijskog proračuna za 2014. godinu, namijenjenim za sufinanciranje učeničkog prijevoza.

- Zbog čega roditelji i učenici nisu o ovim izmjenama obaviješteni početkom školske godine, nego se sada, nakon sedam mjeseci sufinanciranja od strane Brodsko-posavske županije, od njih traži da vrate svoje karte prijevozniku? - zapitao je u dopisu gradonačelnik Mirko Duspara, te zaključio kako je nedopustivo da su roditelji i učenici srednjih škola, koje je ovakva situacija dovela u vrlo nepovoljan položaj o svemu obaviješteni posljednji. Zbog toga je zatražio da ga se izvijesti i o načinu na koji Brodsko-posavska županija namjerava riješiti nastalu situaciju.

Na odgovor iz Županije nije trebalo dugo čekati. Stigao je u vidu priopćenja za javnost kao reagiranje na javni dopis iz Gradske uprave. U prvoj rečenici priopćenja iz Županije navode kako im nije razumljiva vrsta službene komunikacije putem medija i javnosti, jer im je kako kažu, na taj način uskraćena prigoda na njega pismeno odgovoriti kako dolikuje pravilima poslovne komunikacije.

- Također, nije nam jasan ni sam ton pitanja sadržan u naslovu, kada gradonačelnik zna da je Odluku o sufinanciranju međumjesnog javnog prijevoza za redovite učenike srednjih škola u razdoblju siječanj - lipanj 2014. godine, u kojoj su sadržani i kriteriji kojima se utvrđuje koji učenici ostvaruju to pravo, donijela Vlada Republike Hrvatske. U potpunosti razumijemo brigu roditelja i učenika, no isto tako moramo pojasniti da je ova problematika u ingerenciji Ministarstva znanosti obrazovanja i sporta, a ne Brodsko-posavske županije.

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL (ilustracija)

Nadalje, u priopćenju podsjećaju kako su već uputili jedan dopis Upravnom odjelu za društvene djelatnosti Grada Slavonskog Broda, kao odgovor na raniji sličan upit i u njemu već dali cjelovit odgovor na g radonačelnikovo pitanje, a u tom dopisu stoji :

- Odlukom o sufinanciranju međumjesnog javnog prijevoza za redovite učenike srednjih škola u razdoblju siječanj–lipanj 2014. godine određeno je da pravo na sufinancirane troškove međumjesnog javnog prijevoza ostvaruju učenici koji su upisani u školskoj godini 2013/2014 i redovito pohađaju srednju školu, kupuju mjesečnu učeničku kartu za autobus ili vlak, s tim da im udaljenost od mjesta prebivališta, odnosno boravišta do mjesta škole, iznosi više od pet kilometara. Na početku školske godine učenici popunjavaju potvrdu kojom potvrđuju svoj prebivalište i adresu, škola tu potvrdu ovjerava, a prijevoznik popunjava podatke o relaciji prijevoza i cijeni mjesečne karte i dostavlja Brodsko-posavskoj županiji, odnosno Upravnom odjelu za obrazovanje, šport i kulturu. Odluci o sufinanciranju međumjesnog javnog prijevoza za redovite učenike srednjih škola kao i uputama o načinu provođenja Odluke na vrijeme su upoznati škola i prijevoznik. Uvidom u podatke prijevoznika "Terzić bus" utvrdili smo da su za pojedine učenike navedeni krivi podaci o udaljenosti od mjesta prebivališta do mjesta škole. Nekoliko puta usmeno smo upozorili škole i prijevoznika da pojedini učenici ne ostvaruju pravo na sufinanciranje prijevoza, te da im udaljenost ne iznosi više od pet kilometra, ali su se oglušili na upozorenje. Nakon tih upozorenja, a s obzirom na naputak Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta bili smo dužni provjeriti podatke o točnoj udaljenosti od mjesta prebivališta učenika do mjesta škole. Od škola smo zatražili da prikupe od roditelja izjave pod materijalnom i krivičnom odgovornošću o udaljenosti od mjesta prebivališta do mjesta škole. Nakon što smo prikupili sve izjave izvršili smo provjeru podataka i odobrili prijevoz samo za učenike koji udovoljavaju kriterijima za sufinanciranje troškova međumjesnog javnog prijevoza. Provjeru udaljenosti dviju adresa vršili smo kao što je naznačeno u Uputi o načinu provođenja Odluke o sufinanciranju međumjesnog javnog prijevoza za redovite učenike srednjih škola uz pomoć interaktivne karte na službenim stranicama HAK-a. Na karti se uzimala optimalna udaljenosti znači ni najkraća ni najbrža. Linije koje voze prijevoznici nemaju veze s udaljenosti pojedinog učenika, jer se uzima točna udaljenost od mjesta prebivališta do mjesta škole. Upravni odjel za obrazovanje, šport i kulturu vrši kontrolu 4.499 učenika od ukupno 7.200 učenika koji pohađaju srednju školu , kažu na kraju priopćenja iz Brodsko-posavske županije.

>> Učenici, kupite pokaz i čuvajte račun

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije