Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Najavljeno ukidanje

Duspara nastavlja borbu za Općinski sud u Slavonskom Brodu

Mirko Duspara
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
28.01.2014.
u 16:30

Duspara je istaknuo kako predloženom reformom svi veliki gradovi u Hrvatskoj ostaju sjedišta općinskih sudova, osim Velike Gorice

Svojevrsna borba oko najave ukidanja sjedišta Općinskog suda i Općinskog državnog odvjetništva u Slavonskom Brodu i izmještanje njihov ih sjedišta u Požegu ujedinilo je mišljenje brodske političke javnosti. Stav u kojem se argumentirano obrazlaže nepotrebno ukidanje sjedišta tih institucija najavljen om reform om pravosuđa gradonačelnik Mirko Duspara danas je u Zagrebu prezentirao i ministru pravosuđa Orsatu Miljeniću.

Duspara je istaknuo kako predloženom reformom svi veliki gradovi u Hrvatskoj ostaju sjedišta općinskih sudova, osim Velike Gorice u čijem je slučaju takva odluka donekle logična zbog blizine Zagreba, no i postavio pitanje zbog čega je Slavonski Brod, kao sedmi grad po veličini u Hrvatskoj, izuzet s tog popisa.

- Općinski sud u Slavonskom Brodu u odnosu na požeški pokriva duplo više stanovnika, a u čiju bi nadležnost Slavonski Brod trebao doći nakon reforme. U odnosu na sud u Požegi, slavonskobrodski Općinski sud ima dvostruko veći broj sudaca i broj zaprimljenih predmeta tijekom godine. Istovremeno, nadležnost suda u Slavonskom Brodu proteže se i na najdužu vanjsku granicu Europske Unije, jer je smješten oko 500 metara zračne linije od graničnog prijelaza. Postojanje kaznionice u Požegi Brođanima nije dovoljan argumenat zbog kojih bi trebali doći pod nadležnost požeškog Općinskog suda, jer i primjerice Vukovar nema kaznionicu, a ostaje sudsko središte.

U Ministarstvu kažu da se na zakonskim izmjenama, u sklopu kojih će doći do ukidanja pojedinih sjedišta Općinskih sudova i Općinskih državnih odvjetništva, još uvijek radi, a konačnu odluku donijet će Hrvatski Sabor. Zbog činjenice da odluka Ministarstva pravosuđa nije konačna i da još uvijek ima prostora za pregovore gradonačelnik Duspara još jednom poziva političku javnost u Slavonskom Brodu da svojim zalaganjem spriječi ukidanje sjedišta Općinskog suda i Općinskog državnog odvjetništva u Slavonskom Brodu.

>> Duspara: Općinski sud i ODO moraju ostati u Brodu!

Komentara 1

Avatar gladnijura
gladnijura
17:41 28.01.2014.

Daj se ostavi Velike Gorice!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije