Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ulaganje u budućnost

Đurđevac za svoje studente osigurao duplo veće kredite

Lacković
Foto: Marijan Sušenj/PIXSELL
30.07.2014.
u 14:00

Iznos kredita povećan je sa 700 na 1500 kuna mjesečno, odnosno sa 7000 na 15.000 kuna godišnje. Odlični studenti mogu izbjeći vraćanje

Dok svi hrvatski gradovi muku muče s proračunima, mali Đurđevac diže iznos kredita studentima sa 700 na 1500 kuna mjesečno, odnosno sa 7000 na 15.000 kuna godišnje. Kredit osigurava poslovna banka, a kamatu na kredit za vrijeme njegova korištenja, mirovanja, počeka i otplate namiruje Grad Đurđevac. Nezavisni đurđevački gradonačelnik Željko Lacković kaže kako nije da oni imaju bajnu situaciju u proračunu, nego je ljudima toliko postalo teško da im treba pružiti pomoć.

Zadržati pamet

- Roditelji svojoj djeci više ne mogu dati ni 500 kuna mjesečno za potrebe studiranja, a troškovi su sve veći. Na ovo gledamo i kao na ulaganje u budućnost - kazao je Lacković i pojasnio odluku koja će biti usvojena na sutrašnjoj sjednici Gradskog vijeća.

- Već 15 godina iz Đurđevca konstantno odlaze mladi i obrazovani ljudi. Čak su za to bili i poticani. Ovim potezom želimo zadržati pamet, želimo stvoriti novi Đurđevac. Uvjeren sam da su svi oni koji su otišli, ostali u Đurđevcu, bolje bi živjeli, a i naš grad bio bi daleko napredniji - rekao je Lacković, koji puno nade polaže u razvijanje IT središta.

Đurđevac odobrava godišnje najmanje 20 studentskih kredita i to pet za studente fakulteta društvenih i humanističkih smjerova i 15 kredita za studente fakulteta tehničkih i prirodoslovnih smjerova. Valja istaknuti da se obveze vraćanja kredita mogu osloboditi studenti koji fakultet završe u roku s prosjekom ocjena 4,50 ili višim.

U Koprivnici se ne daju krediti nego stipendije i iznose 500 kuna mjesečno ili 5500 kuna godišnje. Tko završi u roku, bez obzira na postignute ocjene, može biti oslobođen vraćanja stipendije. Onaj tko završi u godinu dana nakon roka bit će oslobođen vraćanja polovice iznosa, a lošim studentima, najlošije se i piše.

Brojni uvjeti

U Čakovcu isto daju stipendije. Studenti koji studiraju u Zagrebu, Rijeci, Koprivnici ili u Grazu, Mariboru i Ljubljani imaju pravo na 800 kuna, po 400 kuna oni u Varaždinu, a 300 kuna studenti koji se školuju u Čakovcu. Obvezu povratka od 50 posto imat će ubuduće svi, osim onih koji će se zaposliti na području Međimurske županije i živjet će na području grada.

Grad Varaždin dodjeljuje bespovratne (ako završe u roku) stipendije u iznosu od 600 kuna mjesečno za studente koji se školuju izvan Varaždina, odnosno 300 kuna za studente koji se školuju u Varaždinu i Čakovcu. Studenti se stipendiraju devet mjeseci u godini.

U Krapini studentske stipendije iznose 700 kuna mjesečno. Stipendije se vraćaju u slučaju da se školovanje prekine.

Komentara 1

ZA
zac111
15:49 02.08.2014.

bravo:-)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije