Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Đurđevac za svoje studente osigurao duplo veće kredite

Iznos kredita povećan je sa 700 na 1500 kuna mjesečno, odnosno sa 7000 na 15.000 kuna godišnje. Odlični studenti mogu izbjeći vraćanje
30. srpnja 2014. u 14:00 1 komentara 537 prikaza
Lacković
Foto: Marijan Sušenj/PIXSELL

Dok svi hrvatski gradovi muku muče s proračunima, mali Đurđevac diže iznos kredita studentima sa 700 na 1500 kuna mjesečno, odnosno sa 7000 na 15.000 kuna godišnje. Kredit osigurava poslovna banka, a kamatu na kredit za vrijeme njegova korištenja, mirovanja, počeka i otplate namiruje Grad Đurđevac. Nezavisni đurđevački gradonačelnik Željko Lacković kaže kako nije da oni imaju bajnu situaciju u proračunu, nego je ljudima toliko postalo teško da im treba pružiti pomoć.

Zadržati pamet

- Roditelji svojoj djeci više ne mogu dati ni 500 kuna mjesečno za potrebe studiranja, a troškovi su sve veći. Na ovo gledamo i kao na ulaganje u budućnost - kazao je Lacković i pojasnio odluku koja će biti usvojena na sutrašnjoj sjednici Gradskog vijeća.

- Već 15 godina iz Đurđevca konstantno odlaze mladi i obrazovani ljudi. Čak su za to bili i poticani. Ovim potezom želimo zadržati pamet, želimo stvoriti novi Đurđevac. Uvjeren sam da su svi oni koji su otišli, ostali u Đurđevcu, bolje bi živjeli, a i naš grad bio bi daleko napredniji - rekao je Lacković, koji puno nade polaže u razvijanje IT središta.

Đurđevac odobrava godišnje najmanje 20 studentskih kredita i to pet za studente fakulteta društvenih i humanističkih smjerova i 15 kredita za studente fakulteta tehničkih i prirodoslovnih smjerova. Valja istaknuti da se obveze vraćanja kredita mogu osloboditi studenti koji fakultet završe u roku s prosjekom ocjena 4,50 ili višim.

U Koprivnici se ne daju krediti nego stipendije i iznose 500 kuna mjesečno ili 5500 kuna godišnje. Tko završi u roku, bez obzira na postignute ocjene, može biti oslobođen vraćanja stipendije. Onaj tko završi u godinu dana nakon roka bit će oslobođen vraćanja polovice iznosa, a lošim studentima, najlošije se i piše.

Brojni uvjeti

U Čakovcu isto daju stipendije. Studenti koji studiraju u Zagrebu, Rijeci, Koprivnici ili u Grazu, Mariboru i Ljubljani imaju pravo na 800 kuna, po 400 kuna oni u Varaždinu, a 300 kuna studenti koji se školuju u Čakovcu. Obvezu povratka od 50 posto imat će ubuduće svi, osim onih koji će se zaposliti na području Međimurske županije i živjet će na području grada.

Grad Varaždin dodjeljuje bespovratne (ako završe u roku) stipendije u iznosu od 600 kuna mjesečno za studente koji se školuju izvan Varaždina, odnosno 300 kuna za studente koji se školuju u Varaždinu i Čakovcu. Studenti se stipendiraju devet mjeseci u godini.

U Krapini studentske stipendije iznose 700 kuna mjesečno. Stipendije se vraćaju u slučaju da se školovanje prekine.

Ima toga još

Grad Đurđevac sufinancirat će i troškove nabave knjiga za učenike osnovne i srednjih škola koji imaju prebivalište na području grada. Nabava knjiga sufinancirat će se u iznosu od 500 kuna po učeniku, a roditelji učenika, najkasnije do 30. srpnja, moraju se javiti u gradsku upravu. Isto tako, u suradnji sa županijskom Obrtničkom komorom, Đurđevac će stipendirati 15 učenika deficitarnih obrtničkih zanimanja u idućoj školskoj godini. Rok za prijavu na natječaj je produljen do 8. kolovoza. (zm)

ski
Veliki vodič kroz Nassfeld
Isprobajte lokalne specijalitete, zaplešite uz legendarnu Nenu i skijajte na 110 km besprijekornih staza
Grawe
PRIHVATI IZAZOV
Izazov za sve trkače koji žele pomoći drugima