Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vodni val

Dunav će dosegnuti razinu kakvu u siječnju nije imao nikada

dunav
18.01.2011.
u 15:46

Očekujemo vodostaj u Batini od 650 centimetara, a takav nije zabilježen početkom godine još od 1920., otkako se obavljaju mjerenja, kaže Z. Đuroković

Od nabujalog Dunava Baranja se od jučer štiti redovnim mjerama obrane od poplave. Proglašene su kada je u 8 sati vodostaj u Batini premašio 500 centimetara. Hrvatske vode uvele su dežurstva i stalne ophodnje na nasipima.

– Porast Dunava očekujemo idućih pet dana. Vrh vodnog vala u srijedu ujutro trebao bi biti u Budimpešti, što znači da imamo još četiri dana dok dođe do Baranje – rekao nam je jučer Zoran Đuroković, direktor osječkih Hrvatskih voda.

U Batini će Dunav, prognozira se, dosegnuti 650 centimetara, što je najveća razina u siječnju od 1920. godine, otkako se obavljaju mjerenja.

– Najveći vodostaj u Batini dosad iznosio je 590 centimetara, zabilježen 1975. – otkriva.

Dunav raste dva centimetra na sat, a veći problemi se ne očekuju. Baranjski su nasipi lani dograđivani i učvršćivani.

– Nasipi mogu izdržati i vodostaj od 900 centimetara. To znači da ih rijeka ne može preplaviti, no moguće su erozije i podviri. Ali sve se to može stabilizirati na vrijeme – ističe Đuroković.

Baranjsko vikend naselje Zeleni otok već danas bi moglo biti odsječeno od glavne ceste. Nakon što u nedjelju stigne u Batinu, vrh vodnog vala u ponedjeljak će se premjestiti u Vukovar, a u utorak će iz Iloka napustiti Hrvatsku.

– Na vukovarskom bi području Dunav trebao biti u razini Otoka sportova, znači oko 600 centimetara. U tom slučaju neće trebati ni poduzimati neke veće mjere – navodi naš sugovornik.

Vodostaj je u Vukovaru jučer u 13 sati bio 336 cm.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar blackula9
blackula9
17:45 18.01.2011.

Dunav, Dunav, tiho teče..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije