Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Dum-dum metke htio je zatrovati nikotinom da dokrajči žrtve

Unutrašnje su ozljede pacijenata s otoka Utøya nezamislive, nešto slično nikada do sada nisam vidio – izjavio je liječnik Poole koji već 26 godina radi u toj bolnici.
25. srpnja 2011. u 14:29 4 komentara 90 prikaza
oslo (1)
Foto: Reuters/Pixsell

Colin Poole, glavni kirurg okružne bolnice Ringerike sykehus, u koju je dovezeno 16 ranjenih u ubilačkom pohodu Andersa Behringa Breivika u petak, tvrdi da je norveški monstrum koristio dum-dum metke.

– To se streljivo ne može legalno kupiti, ono eksplodira u tijelu žrtve, a zrno se rasprši i uništava tkivo. Unutrašnje su ozljede pacijenata s otoka Utøya nezamislive, nešto slično nikada do sada nisam vidio – izjavio je liječnik Poole, koji već 26 godina radi u toj bolnici.

Dum-dum je stari naziv za streljivo slične izrade, koje se u Norveškoj može nabaviti pod nazivom ”blyspiss” ili ”hullspissammunisjon”, a služi isključivo za lov na veliku divljač jer povećava izglede da će divljač biti ubijena. Kirurg Colin Poole je, između ostalog, lovac i poznaje streljivo.

U svom spisu koji naziva manifestom masovni ubojica pisao je i o tome da je planirao projektile zatrovati čistim nikotinom kako bi bio siguran da će žrtve sigurno podleći ranama. Je li uspio provesti taj dio zločinačkog plana, još se ne zna.

Dr. Poole kaže da velike ozljede predstavljaju ogroman problem kirurškom timu bolnice.

– Imali smo veliki problem s očitanjem rendgenskih i CT-snimki ozljeda. Zrna su se raspršila po tijelu u sitne dijelove koji su naprosto nevidljivi. U tijelu to izgleda kao da su tisuće malih igala zabodene u tkivo.

HT e-Liga
INTERVJU
'Nakon uspjeha HT e-Lige, još jače ulazimo u e-gaming segment'
  • Stole1:

    Kalibar 5.56mm sam po sebi je zloglasan da izaziva puno veće ozljede od npr. metka ispaljenog iz kalašnjikova zbog svojeg malog zrna i velike brzine istog, a posebno izblizine je teško moguće preživjeti pogotke iz tog kalibra, a ako je ... prikaži još!e još korištena i municija s ekspandirajućim učinkom kao npr. lovačka ozljede i šteta je još veća. Da je bio naoružan sa automatskom puškom ala ak47 nanio bi manje štete i bilo bi manje ubijenih nego u slučaju 5.56mm poluautomatske ruger mini-14 s kojom je precizno, metak po metak pogađao žrtve.

  • Mirisna:

    Prema onome kako admin briše moje postove ne smije se: 1.spominjati srbijansku tajnu službu SDB ili BIA 2. spominjati englesku tajnu službu SIS 3. komentirati akcije BIA u Švedskoj 4. komentirati najnoviju akciju BIA u Norveškoj Zašto? Jer to nije ... prikaži još! politički korektno, Srbi su najbolji momci u regionu i ne bi niti mrava zgazili.

  • -obrisani-:

    Bit ce ovog jos, Muslimani su pretrpali Europu, zuji tu ko u kosnici....kriz je postalo opasno nositi..... raja ce da pocne pucati bas kao i ovaj tip.