Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NA BUBNJU

Dukat prodaje najveću KIM-ovu farmu krava u Sadilovcu

sadilovac
Kristina Štedul Fabac/Pixsell
05.04.2010.
u 14:05

Početna cijena je 11,5 milijuna kuna. Budući kupac postati će strateški partner KIM-a, a mora se obvezati na zadržavanje osnovne djelatnost uzgoja i držanja muznih krava.

Dukat d.d. raspisao je natječaj za prodaju Sadilovca, farme muznih krava u vlasništvu KIM-a. Najavljivana još prije nekoliko mjeseci, prodaja je izazvala niz polemika među mljekarima i potencijalnim investitorima. Prije svega, postavilo se pitanje zakonitosti prodaje ovog djela KIM-a, jer je Dukat u kupoprodajnom ugovoru preuzeo obvezu zadržavanja mljekarske proizvodnje u Karlovcu. Iz Dukata odgovaraju da su kupovinom karlovačke mljekare preuzeli i značajne investicijske obveze kojima je osiguran opstanak i razvoj KIM-a.

Prodaja za razvoj

– Prodaja farme muznih krava Sadilovac planirana je u sklopu restrukturiranja sadašnjeg poslovanja. Taj potez potpuno je u skladu sa strateškim odrednicama Društva na planu otkupa i razvoja proizvodnje svježeg mlijeka u kooperantskoj suradnji s domaćim proizvođačima. I Dukat i KIM svoje poslovanje temelje na suradnji s proizvođačima i otkupu. Upravo stoga objavljen je natječaj za prodaju Sadilovca, kako bi se našlo rješenje za razvoj te farme kroz dugogodišnje strateško partnerstvo. Sve to radi se s ciljem dugoročnog osiguranja dovoljnih količina mliječnih sirovina – tvrdi direktorica Dukatovih odnosa s javnošću Elena Wolsperger.

Da Dukat želi nastaviti preradu mlijeka u KIM-u dokazuju investicijskim procesom koji je u tijeku, vrijednim više od 20 milijuna eura. Riječ je o iznosu od oko 143 milijuna kuna, koliko po kupoprodajnom ugovoru Dukat u pet godina mora uložiti u KIM. Najveća KIM-ova farmu u Sadilovcu prodaje se po početnoj cijeni od 11,5 milijuna kuna. Budući kupac postat će strateški partner KIM-a, a mora se obvezati na zadržavanje osnovne djelatnost uzgoja i držanja muznih krava. Uz to, najmanje deset godina mora prozvoditi mlijeko za KIM.

Zadržavanje zaposlenih

Zanimljiva je usporedba cijena koje se vežu uz KIM i Sadilovac. Tako je Dukat karlovačku mljekaru kupio za 15,8 milijuna kuna prije dvije godine. Uspije li za Sadilovac dobiti oglašenih 11,5 milijuna kuna nadoknadit će čak dvije trećine novca koji je dao za temeljni kapital cijele tvrtke. Dvogodišnja obveza zadržavanja svih zaposlenih, koja je također preuzeta kupovinom KIM-a, sve je bliže kraju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije